Tack ”Holger” för att du förde in mig i travsporten!

Ja, Karl Gustav Holgersson – denne märklige man – har lämnat jordelivet.

När jag skolkade från skolan och sprang i Holgers stall, som låg utanför den nuvarande stallbacken, fick jag lära mig det mesta om trav.

Holger var en härlig berättare – om än lite omständlig – och han var minst av allt tystlåten.

Hans berättelse om när han – tillsammans med Uno Swed – red (!) ner till Solvalla från Forsa i Hälsingland var minst sagt intressant.

Denna ort som fostrat så många travlegendarer!

När jag började springa i stallet (på 60-talet) var Holger privattränare för stall North Star. Hans stora stjärna var Metro Star, som vann många stora lopp. Speciellt minns jag när ekipaget vann Årjängs Sprinterlopp i skiljeheat med Uffe Kejlstrup (Sören Nordin).

Bobby Star och Rex Star var andra dugliga hästar.

Bobby Star var förresten den första hästen som jag vann ”mycket” pengar på när han i en virvlande finish besegrade Espri och Sven ”Ludde” Karlsson på målfoto.

Tror jag vann över 500 kr!

Det var mycket för en ung skolkille.

K-G hade massor av åsikter om hur en häst skulle balanseras. Långa käkremmar var ett signum på hans hästar. Barfotakörning, som var ovanligt på den tiden, tillhörde också specialiteterna.

Kommer specifikt ihåg hur mycket bättre Paliron blev när han travade barfota.

På den tiden fanns ju ingen information om hur hästarna skulle balanseras så att veta när t ex Paliron gick barfota var som att veta att hästen var ”dopad”. Veckopengen (20 kr) utökades ordentligt varje gång jag och mina kompisar fick veta att det var barfotakörning.

Underligt nog så ändrade Holger uppfattning om barfotakörningen på äldre dagar.

När Holger blev publiktränare fick jag nya idoler som Lime Rodney, Emter W och Sister Rodney. Alla tre hästar som skulle tävlat i gulddivisionen idag.

Mycket av kontakten med denne underbare man tappade jag när han flyttade till Italien och blev privattränare där.

Vi pratades dock vid för cirka ett år sedan om just skobalans. Ett samtal som lika mycket kom att handla om hans övergång från travtränare till konstnär.

Vet inte om han gjorde många tavlor som travtränare, men som målare blev det många!

Så än en gång: Tack Holger för allt jag fick lära mig av dig!

Härom veckan skrev jag om hur bra jag tycker ATG live är med framför allt Stefan Hultman, men glömde då att också framhålla en annan profil som förgyller sändningarna, och det är Lennart Forsgren. När han och Hultman diskuterar häst, vet man att det är på riktigt. För ibland när Oskar Westberg och Stefan är i studion blir det lite för mycket nojs. Visst ska man skoja då och då, men det ska ransoneras.

Information är ju något som i stort sett hela travspelet bygger på.

Men är det rätt att störa en kusk minuten innan start?

Tycker det är tveksamt. Visst kan det vara bra TV, men borde inte en kusk ha rätt att enbart koncentrera sig på loppet så pass nära inpå.

Dessutom hjälper det ju knappast oss spelare, eftersom marginalen till start är för kort för att hinna spela, eller så har man redan gjort det.

Förra veckans luring (Linus Boy) var riktigt bra som fyra. Hade säkerligen varit i segerstriden med ett lite bättre lopp.

Nu känns det som jag är på gång och utser i avd. 2 nr 5 Cobbys Olifant som luring. Ingen jätteoddsare, men som spik till 17% är det bra?!

/Lasse Kinch