Det som händer i helgen är svensk travsport när den är som bäst!

Trist att Maharajah inte kommer till start, men visst innehåller årets Elitlopp massor av fina hästar. Att V75-finaler ingår och att ramloppen är fina gör ju inte saken sämre.

Är det det bästa Elitloppet någonsin?

Är minst sagt näst intill omöjligt att säga vilket av alla 61 som körts som varit bäst. När det gick som fortast och löpningsrekordet (Exploit Ca7 09,8) sattes?

Nej, att jämföra tider när förhållandena kan vara så olika år från år är fel kriterium. Själv var jag på mitt första Elitlopp 1960, då Honore II vann på 19,1. Minns hur imponerad jag var av att bara varit på Solvalla denna stordag.

Bästa hästen som vunnit?

Jag ger min röst till Varenne (2001 och 2002), men mest överraskande (för mig) var när Utah Bulwark vann 1987. Minns att jag mer eller mindre hånskrattade åt att Stig H Johansson tog ut en så utpräglad stayer i ett av världens största sprinterlopp.

Stig visste vad han gjorde – som vanligt.

Kanske var dock motståndet detta år inte av yppersta klass, men det står inte i segerrullan.

Tänk om det blir en ny stayer som vinner igen. Omöjligt är det inte att bröderna Sedin får dubbla guld. Nahar var riktigt bra på 09,7(!) när han vann lätt i Gävle i lördags.

Några av alla Elitlopp jag bevittnat (50 – missat ett pga skolresa och ett pga jobb) kommer man ju ihåg lättare än andra.

Ego Boy, Meadow Road, Copiad, Victory Tilly, Iceland och Brionis vinster (hoppsan bara svenska hästar) sitter djupt.

Sagan om Ego Boy har väl nästa alla hört, och att den kröntes med vinsten i Elitloppet gjorde historien än bättre.

Meadow Roads virvlande spurt, Copiads dubbelseger och Icelands överraskningsvinst och Brionis seger från omöjligt läge (plus att han kom med till finalen beroende på en diskvalifikation av ett ekipage) är oförglömliga minnen.

Vem vinner årets lopp?

Omöjligt att tippa, men ska jag gissa blir det Nesta Effe.

Sebastian K. då?
Visst kan han vinna, och Åke verkar ju uppåt, men jag blir lite tveksam till stall Svanstedts stallform. Några av hans hästar är strukna och inte gjorde väl hans starthästar idag (fredag) några imponerande lopp. Två av sex fick pengar!

Måste också gratulera Tre Kronor till VM-guldet. Trodde (som ni vet) inte ett skvatt på dem före turneringen, och hade heller inte kontroll på hur bra tvillingarna Sedin är. Vancouver ligger ju avigt till tidsmässigt och de NHL-matcher som jag följer ligger på något mer kristna tider. Borde dock förstått att vinner man NHL:s poängliga är man bra.

Men så bra!!

Att hela laget fick bättre självförtroende när tvillingarna kom in blev ju också märkbart.

Var det ett dåligt VM?

Nej, tittar vi på namnen som var med så var det inte det.

Ryssarna hade ett fantastiskt lag (på pappret). Kanada hade spelare som i stort tillhörde sina lags första femmor, låt vara i utslagna lag, men ändå klasspelare. Tjeckerna hade bra spelare, men problem med sammanhållningen inom laget.

Lite kritik också.

Ett uttryck som allt som oftast används i massmedia är “Vad är det som händer!”

Det kan vara fem hästar som hoppar i första kurvan eller ett lag som gör tre mål under första kvarten.

Vad som händer är att ni som är satta att kommentera dessa händelser ska förklara just VAD SOM HÄNDER! Inte fråga oss som tittar på.

En ny grabb har börjat i ATG 24 (Robin Hedström). Han kan nog bli något, men jag hoppas att han får lite guidning på vägen. Entusiasmen är det inget fel på, men språket.

Robin, man kan inte avancera annat än framåt och alltså inte heller backa bakåt.

Man avancerar och backar!

Luringarna fortsätter att vara bland de tre, men att vinna för dem verkar svårt. Ger mig inte utan kommer med ett nytt förslag.

I avd. 4 nr 12 Zonguldak (en turkisk stad och region). Omöjligt läge? Ja – nästan, men annars får vi inte ca 8 ggr på den här formstarka hästen.

/Lasse Kinch