STRÄNGNÄS: Riktigt kalla mornar för stunden. Dock, jisses vilket fint väder det blir dagarna efter de kalla nätterna. Men, vi behöver regn. Det är riktigt torrt här i Mälardalen för stunden. Låt oss också hoppas på nederbörd framöver.

Jag har gnällt oerhört mycket på avsaknaden av reformer från ST de senaste åren.

Nu kom det en reform för en dryg vecka sedan nya licensbestämmelser inför säsongen 2020 och framåt.

Även B-tränarna kan träna andras hästar (max fem stycken) från 2020 om B-tränarna innehar även en F-skattsedel.

Detta skulle implementerats redan inför detta år. Dock lades reformen i skåpet på grund av tidsbrist hos ST. Tidsbristen berodde omregleringen av spelmarknaden. Den förklaringen kan köpas.

Med andra ord, ett helt licenssystem införs. Mycket bra tycker jag att ST till slut moderniserar licenserna för de aktiva. Tror att detta blir bra. Även om denna reform skulle ha gjorts för flera år sedan.

Breeders Crown-tävlingarna på Örebrotravet i torsdags kväll var mumma för oss travnördar. Vilka fina unghästar Sverige producerar. Korsningen (många gånger) mellan amerikanskt blod och det franska slår ofta väl ut. Här har de svenska uppfödarna en stor fördel gentemot sina kollegor i Frankrike och USA.

Centralförbundet (läs ST) meddelade i torsdags att gotländskan Maria Croon blir ny vd efter sommaren på förbundet.

Jag brukar uppskatta människor från norra Gotland. Speciellt de från Lummelunda/Martebo/Stenkyrka och Tingstäde.

Maria Croon är bördig från Burge Gård i Lummelunda socken. Ett stenkast från min fars uppväxtgård och där jag har tillbringat mycket tid i min ungdom.

Tufft jobb väntar för Maria Croon. Mycket på ST har de senaste åren legat i träda (beroende på omregleringen?) och det finns verkligen många saker att sätta tänderna i.

Låt oss hoppas på att Maria Croon är rätt kvinna att leda svensk travsport till något bättre än vad det är idag.

Samtidigt som Maria Croon annonserades som ST:s nya vd så meddelade också ST att generalsekreteraren Johan Lindberg slutar sin tjänst per den sista april. Eftersom som nuvarande vd Ulf Hörnberg kommer kvarstå som chefstjänsteman inom förbundet även i framtiden så blev det minst sagt trångt i toppen på ST.

Johan får lämna med andra ord.

Säkerligen blir det en tung tid framöver för Johan som varit i hästsportens tjänst i dryga 20 år. Vem vet, kanske dyker Johan upp som tips/spel-expert i Kanal75-sändningarna redan i maj? Han syntes ju i dem relativt frekvent innan sin roll som generalsekreterare på ST.

Ledningen på Umåker försöker verkligen göra sitt dubbeltrav denna helg till något extra. Jag tycker att nuvarande ledning samt även den tidigare lyckats mycket väl i det arbetet.

Tyvärr ingen publiksiffra från fredagskvällen på förbundets hemsida.

Gårdagens tävlingar på Umåker följs upp med V75-dito idag/ikväll. Dock skulle det nog behöva skruvas på tävlingsschemat en smula till kommande år. Låt Umåker få ha dessa tävlingar någon vecka senare under april.

Publikmässigt skulle det vara en fördel för alla (även för Åby) att Umåker fick tillbaka den sista helgen i april istället för att skjuta iväg Olympiatravet under Valborgsmässohelgen.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com