STOCKHOLM: Våren har varit på besök de senaste dagarna. En smula kallare idag förvisso, men nog känns det som att vi går mot varmare väder i alla fall.

Skärpt regelverk kring antidopningsbestämmelserna menar ST på sin hemsida.

Kanske är det så. Dock är det väl säkerligen ingen fuskare som anger i sina behandlingsjournaler om eventuella dopingpreparat getts till en häst.

Nåja, det enda som hjälper är att ta ännu fler dopningsprov, helst oanmälda sådana i träningsmiljö.

Är det också fortfarande så att det går att vägra ST:s kontrollanter att ta dopingprov? Det skedde ju för inte allt för länge sen hos en välkänd tränare i Sverige. Där blev en hästägare (som skrämde ST:s kontrollanter på flykt) bötfälld om 5000 kronor. En droppe i Mississippi kan tyckas.

Det är väl också så att i Sverige tas det inte speciellt många dopningsprov på travhäst om vi jämför med andra större travländer. Kanske lite knepigt upplägg trots allt.

Remy Nilson tillbaka i svensk travsport? Ja, nu skall ju Remy överleva en omröstning på kommande årsmöte till ST:s styrelse under våren. Det tror jag inte är något bekymmer för värmlänningen.

Tror att ST:s valberedning tänker helt rätt i detta fall. Övriga styrelsemedlemmar samt chefstjänstemännen på ST har ju under många år varit hypnotiserade av ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth och hans gärningar.

Jag vill nog tro att Remy inte blir lika lätt att manövrera för Skarplöth.

Det är nog så att ATG:s förre vd Remy Nilson innehar den största kapaciteten i landet när det gäller att förstå symbiosen mellan sport och spel.

Remy Nilsons snara inträde i ST:s styrelse ser jag som en ordentlig vitamininjektion för svensk travsport.

Jag har förstått av Remy att han inte är någon stor vän av nuvarande upplägg gällande Xpress-trav på två storbanor under onsdagskvällarna.

Än kanske det finns hopp om att hitta tillbaka till ett betydligt bättre upplägg av ett vettigt tävlingsprogram i Sverige.

Även om resan tillbaka till fler aktiva/hästägare kommer bli ordentligt lång.

De senaste årens knepiga styre i ST/ATG (med travbanornas goda minne) har ju som bekant skrämt bort många investerare/hästägare i svensk travsport, och detta under en högkonjunktur ledsamt nog.

Spännande lopp på lördag på Vincennes, Prix de Sélection. Ett lopp för fyra-, fem och sexåriga hästar. Fyraåringarna åtnjuter 25 meters gottgörelse gentemot sina äldre kamrater.

Gillar sådana proppar skarpt. I Sverige har vi Big Noon-Pokalen och Johan Jacobssons Minneslöpning som kanske kan liknas loppet på lördag.

Vem vinner då på lördag? Gillar skarpt Uniclove-sonen Falcao de Laurma. Han är min favorit till segern. Trots att han möter snackhästen Face Time Bourbon.

Barfotakörning tillåten från och med imorgon. Säkerligen gott för många hästar. Också en del ont för en del andra.

Har ju hoppats under många år för ett förbud för att våra treåringar skall behöva slippa springa på maximal balans i tidiga år.

Det verkar vara svårt att få gehör för det. Vill tro att vi sänker många fina unghästar på grund av hetsen till maximala prestationer i unga år.

Vi behöver ju verkligen våra hästar (som bland annat spelobjekt) under flera säsonger nu när det blivit en bristvara med både häst och hästägare.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com