STOCKHOLM: Våren kom över en dag till Mälardalen. Dagstemperaturer på 6-8 grader varmt gör att snön redan nu är i princip borta. Lite tidigt känns det som.

Civilminister Ardalan Shekarabi är inte nöjd med spelbolagens massiva reklaminsatser gentemot befintliga samt presumtiva kunder.

Känns naivt av den gode Shekarabi att tro att ”nya” spelbolag som kommit in i den svenska spelmarknaden efter nyår skulle ligga lågt för att hitta nya kunder.

Nu hotar Shekarabi med att med lagliga medel försöka stoppa spelbolagen reklaminsatser om de inte ”skärper” sig.

Innebär det också sanktioner gentemot de två drakarna ATG och Svenska Spel?

ATG ”gömmer” sig kanske mest av alla bolag genom att köpa tv-tid (nästan 20h/vecka) i TV4-gruppens olika kanaler. Redaktionell reklam kanske man kan kalla det?

ATG köper ju även in sig hos de två största tidningarna i Sverige, Aftonbladet och Expressen med stora redaktionella insatser.

För inte kan väl Shekarabi låta ATG och Svenska Spel fortsätta med sina insatser och samtidigt strypa de nya spelbolagen efter den 31 mars, vad skulle Konkurrensverket säga om ett sådant upplägg?

Jisses vad stryk de franska unghästarna fick igår av sina körsvenner i det franska vinterkriteriet för treåringar på Vincennes.

Det var nästan som den ”gamla goda tiden”.

Jag trodde faktiskt att vi kommit längre som människor än vad jag såg igår.

Här har vi verkligen nackdelen med unghästsporten. Avelsvärdet när man når framgång i de viktiga unghästloppen är så stort så att människor då ofta visar sina dåliga sidor för att få framgång.

Vikten av att få fram nya unga och dyra avelsdjur gör människan ofta ganska vidrig. Tråkigt minst sagt.

Skönt att vi slipper dessa drivningar på våra unghästar i Sverige. Däremot kör vi ju sedan flera tillbaka med maxad balans på våra ungdjur istället för att plocka fram dyra nya avelsdjur. Inte heller det någon stolt sida att visa upp för den breda allmänheten i samhället.

Då är det trevligt att se den 11-åriga giganten On Track Piraten promenera runt en Gulddivision på Axevalla en lördagskväll.

Vilken profil han är Kool du Caux-sonen. 44 segrar på 143 starter och 17,3 miljoner insprunget. Mäktigt!

Readly Express lägger tävlingsselen på hyllan efter ett eventuellt Elitloppet i slutet av maj. Ett kanske annorlunda beslut. Men sådana beslut inger respekt. Att sluta på topp är få förunnat.

Readly Express har en stamtavla som ingen annan. Meriterna är enorma. Trots det kommer han inte vara den dyraste avelshingsten (svenskstationerade) under denna kommande säsong. Det finns två andra hingstar som tar mer betalt än Readly Express (5000kr+85 000kr)

Kanske en smula märkligt trots allt vill jag tycka, att inte Readly Express kommer vara den dyraste hingsten på marknaden.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com