STRÄNGNÄS: ”Holger” har gått bort. 88 år gammal. En alldeles suverän hästkarl. Mitt första minne av honom är från Elitloppssöndagen 1974. Han vann ett försök med det magnifika stoet Lime Rodney (Captain Rodney-Liselothe) för att sedan sluta femma i finalen. Tror faktiskt att Holger vann ett lopp till den söndagen. Möjligtvis med Sister Rodney?

Den söndagen ropade Solvalla-publiken ”Hissa Holger” och det var precis var han gjorde. Upp med bägge armarna in på upploppet. Den silkesblåa Longera-dressen (vad fin den var) fladdrade till en smula i vinden och Lime Rodney vann som sagt sitt Elitlopps-försök.

Nu är Holger borta. Dock kommer många av hans gamla käpphästar leva vidare bland yngre hästmänniskor. Holger balanserade sina hästar kanske lite tvärtom mot vad många andra gjorde på den tiden. Långa eller inga checkremmar alls. Barfotakörning med mera.

”Holger” En alldeles fantastisk hästkarl som verkligen gillade sina hästar.

Det var en trevlig tisdagskväll på Sundbyholm. ST:s generalsekreterare Johan Lindberg och Stefan Hultman höll hov.

För första gången på många år upplevde jag Johan Lindberg som äkta ödmjuk. Denna ödmjukhet bottnade i vad jag tror de alarmerande siffrorna gällande nedgången bland de aktiva.

Trots ”fantastiska” tittarsiffror på ATG-Live och TV4-gruppens travsändningar, trots Xpress-trav, trots mer prispengar till de aktiva, trots Lord Skarplöths manifest, trots Pokalår så blir vi inte fler aktiva. Och detta trots att vi har befunnit oss i en högkonjunktur.

Fast travsporten har 26 travskolor runt om i riket så finns det inte fler än 720 ponnykörlicenser bland Sveriges ungdomar.

Helt klart lyckas inte svensk travsport knyta till sig nya proselyter. I alla fall inte till den mängd sporten verkligen skulle behöva.

Svensk travsport är idag inte tillräckligt attraktiv.

Helt klart är att de höga trösklarna för att kunna komma in i sporten på ett vettigt sätt måste tas bort.

Om medicinen för att hitta nya aktiva är att bygga nya tävlingsbanor utan träningsmöjligheter för ”vanliga” aktiva, utökad unghästsatsning i höghastighetsfart, då tror jag att patienten till slut dör.

Svensk travsport måste bland annat bygga upp fyrbenta profiler och marknadsföra dem stenhårt. Det gör vi inte med några unghästar som dansar barfota en sommar/höst.

Att Stefan Hultman är populär i stugorna runt om i Sverige syntes efter Johan och Stefans pratstund. Selfie-kön var lång.

Twister Bi gjorde comeback i onsdags på Solvalla. Tyvärr var han en skugga av sitt forna jag. Om det var hans gamla lungproblem eller något annat som störde honom tar säkert stallets veterinär reda på. Dock kan det nog vara så att sagan om Twister Bi är slut.

Den franske giganten Jean-Michel Bazire behöver inga Ready Cash-hästar för att lyckas i de stora loppen på hemmaplan. Han gör champions av vilken skrothäst som helst verkar det som.

Davidson du Pont vann Prix de Bretagne i söndags på Vincennes på ett imponerande sätt.

Efter att ha sett Jean-Michel Bazire i princip på backen under ett lopp på Vincennes förra veckan där han till slut studsade upp på sulkygaffeln och kom femma i mål är det bara att inse att Jean-Michel Bazire är en riktigt ”Rock-Star”.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com