UPPSALA: Jisses, vilka fina unghästar vi har i Sverige. Efter finalerna från förra helgens Breeders Crown-finaler på Sundbyholm måste jag få upprepa det igen.

De svenska uppfödarna gör ett fantastiskt fint jobb med att ta fram alldeles utsökta unghästar.

Visst, jag tror säkerligen vi är ”hjälpta” av att vi kan mixa blodet i våra hästar i Sverige. Korsning mellan franskt och amerikanskt blod hjälper till att ta fram underbara hästar i Sverige. Det gäller naturligtvis då också att förstå detta. Vilket många svenska uppfödare gör.

Två av vinnarna (Mellby Free och Global Welcome) i årets Breeders Crown-finaler har enbart amerikanskt blod i ådrorna, vilket kanske motsäger lite av det jag menar med framgångar för korsningsblodet i söndags.

Dock vill jag nog i alla fall påstå att svenska uppfödare tar fram fina hästar och har ännu större möjligheter än sina kollegor i Frankrike och USA att hitta framtidens pärlor.

Mellby Free har haft en relativt lugn inledning i sin karriär. Bara tre starter som treåring och sedan denna enorma explosion som fyraåring. Här har vi kanske möjlighet att hoppas på ännu mer framöver?

Global Welcome har jobbat hårt som unghäst. Vunnit stora lopp redan som tvååring. Lite ovisst kanske hur han kommer tackla ytterligare en säsong i toppen? Han har dock en stor plusvariant i sitt blod. Hans möderne stammar från den unika märren Lady Ann Reed (vilken dam!).

Selmer I.H. visade i söndags att även en storloppsvinnare bland unghästarna inte behöver komma från ett storstall. Det är mycket viktigt att den möjligheten fortfarande finns. Selmer verkar vara av en stenhård natur och jag tror säkerligen att han fixar några ytterligare säsonger i eliten.

Conrads Rödluva, årets treåring 2018 utan snack vill jag nog tycka. Säker som ett lås, stark, oöm, snabb också. En framtida ”Champion” om hon fortsätter att vara frisk.

ATG hade både stor framgång i helgen samt otur. Multijackpoten drog enormt och folk hängde verkligen med och spelade V75. Otur eller något annat möjligtvis att inte ATG-ombuden kunde ta emot spel från kl. 13.00 i lördags.

Jag är kluven till dessa alla Jackpots som ATG tar fram. Visst, det händer verkligen saker vid typ som i lördags. Men att låsa in vinstpengar under så många veckor som ATG numera gör hämmar omsättningen under så pass lång tid. Inte bra blir nog ändå slutbetyget.

”Hela” 96 hästar anmälda i programmet på Jägersro nästa onsdag. Nio lopp på agendan.

Trots ett flertal år av högkonjunktur i världen fortsätter svensk travsport att tappa kunder (läs hästägare).

Visst vi har några stora drakar som kunder i sporten. Dock om de ursäktar så är alla de i princip i pensionsåldern och lite till. Vad händer i sporten när inte de kan vara med längre?

Travsporten har oerhört svårt att attrahera nya kunder. Om det beror på att avståndet mellan land och stad har ökat i Sverige långt mer än exempelvis de andra europeiska länderna, andra fritidsintressen än förr, vi svenskar reser betydligt mer utomlands numera än förr?

Vinklingen från Svensk Travsports organisation har kanske heller inte hjälpt till. Oerhört mycket mer fokus på spelet än sporten har ju funnits på Svensk Travsports agenda under många år nu.

Trots det stora tappet bland hästägare de senaste åren så fortsätter ungefär samma upplägg från de styrande. För mig är det märkligt.

Behöver vi verkligen nå botten innan något kommer hända?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com