STRÄNGNÄS: Gråvädret ligger som en våt filt över oss för tillfället. Det var likadant uppe i Västernorrland när jag var där uppe i veckan.

Att en enskild tjänsteman (låt vara den högsta i rangordningen) på ett av travsportens dotterbolag bestämmer upplägget över tävlingsschemat 2019 i Sverige är en smula märkligt.

Det är faktiskt det största mysteriet jag upplevt under mina 45 år som hästsportintresserad. Märk då väl också att 2019 gäller en omreglerad spelmarknad.

Den enskilda tjänstemannens prestigeprojekt V86Xpress skall med alla till stående medel genomföras. Att det sedan skjuter åtminstone våra tre storbanors tävlingsschema fullständigt i sank är enligt den enskilde tjänstemannen egalt.

Då måste man ju undra över var då ägarstyrningen finns. Hur kan centralförbundets (läs ST:s) styrelse, hur kan alla basorganisationer och framför allt hur kan banornas representanter köpa upplägget från den enskilde tjänstemannen?

Som sagt, detta är det mest märkliga jag upplevt under alla mina år som intresserad av hästsporten i Sverige.

Var finns travsportens Jan Stenbeck någonstans?

Vad är det som inte händer på Jägersro? Denna magnifika anläggning som jag besökt så många gånger genom åren. Senast (mitten av oktober) kördes det åtta lopp en tisdagskväll.

Nu på tisdag är det riksspel på Malmö-banan, det vill säga travsportens blickar riktas mot banan.

På tisdag startar det totalt 75 hästar (det går i alla fall snabbt att göra ordning boxlistan) på Jägersro i nio lopp!

Saknas (högst antagligen) det hästar i Skåne-området, är det fel på propositionerna (högst antagligen)?

Kanske inte så underligt att Jägersro numera har blivit mer eller mindre en lunchbana?

De tre storbanorna (Jägersro, Solvalla och Åby) måste ta sig i kragen och slå näven i bordet gentemot ST och ATG. Om de inte gör det går de sotdöden till mötes.

Som sagt, 75 hästar i programmet på Jägersro kommande tisdag. Ungefär samtidigt som Jägersros tävlingar avhålles det även tävlingar på Mallorca-banan Son Pardo i Palma. De kör också nio löpningar på tisdag.

Skillnaden är att Son Pardo har 104 hästar med i programmet. I Spanien finns det ungefär 500 aktiva fölston. I Sverige cirka 4000 st.

I lördags var det gamla hederliga V75 igen. Voltstartslopp med tillägg, fler hästar och längre distanser. Vips, så sprang utdelningen upp till dryga 9 miljoner kr för sju rätt.

Autostart, medel eller kortdistans gör att loppen blir i principiellt förutsägbara med dagens moderna fina hästar.

Med stort hopp om att ATG och ST ändrar sina propositioner gällande V75. Lördagsspelet skall inte vara ATG:s Jackpotverktyg.

Läste på Thomas Uhrbergs (styrelsemedlem i Travtränarnas Riksförbund) hemsida att travtränarna är beredda om att delge spelarna både korrekt sulkyinfo samt barfotadito i god tid innan spelstopp.

Om jag förstår rätt är nu bollen hos ST att ta fram ett verktyg för detta till spelarna. Låt oss hoppas att det går fort.

Samtidigt som ST/ATG återigen lagt en publikfientlig tävlingskalender för kommande år är ST:s generalsekreterare Johan Lindberg och Stefan Hultman ute på en väckelseresa för att delge mod i hos oss gamla aktiva samt även förhoppningsvis hitta nya proselyter.

Det hade säkerligen varit en lättare uppgift för herrar Lindberg/Hultman om travsporten samtidigt lagt en publikvänlig tävlingskalender.

Det blir ingen flytt för Örebrotravet till den tilltänkta adressen Kvinnersta. Med tanke på att byggbranschen möjligtvis är på väg ner när det gäller nyproducerat så var det enligt mig ingen skräll att Örebrotravet blir kvar i Marieberg. Denna affär skulle gjorts för några år sedan vill jag tycka.

Nu är det upp till bevis för ledningen på Örebrotravet. Inget vilt påstående att Örebrotravet idag kan vara Sveriges risigaste travanläggning.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com