STRÄNGNÄS: Vintern närmar sig allt mer här i Mälardalen. Kommande helg ser kall ut. Dock verkar värmen komma tillbaka en smula till nästa vecka. Hur som helst, alla fordon kommer att ha vinterdäck på senast söndag här hemma.

V75 fyller år 25 år imorgon. Jag var på plats då när Jägersro stod som premiärbana. Copiad och Erik Berglöf vann en ganska trist tillställning vill jag minnas. Han satt tidigt i spets och ingen kunde utmana honom.

Var även på plats när Solvalla stod som premiärbana för V65 18 augusti 1974. Då vann ju som bekant Rodetto och Hans-Owe Sundberg premiärloppet.

V75 ersatte V65 1993. I och med V75 så infördes även Harry Boy. Var anställd på ATG när V75 infördes och vi (med Remy i spetsen) tyckte nog att V65 blivit en smula trist. Halvdåliga utdelningar gjorde att spelarna började misströsta över spelformen.

Det blev andra bullar med V75. Premiäromgången omsatte om jag minns rätt 39 miljoner kronor. Hela ATG var jättenöjda med det. Att det sedan skulle kallas (i alla fall internt) ”Världens bästa spel” var ju roligt.

Nu tycker jag att V75 inte är lika roligt längre. Låga utdelningar (medianutdelning under 20 000 kr i år) på sju rätt hjälper ju inte till. Spelarna är duktiga och de vansinnigt stora andelsbolagen gör utdelningarna för låga enligt mig. Även propositionsmässigt måste ST tänka till vill jag tycka.

Är det så nu att V86 på onsdagarna är det mest intressanta spelet? Ja, så kan det faktiskt vara.

Hur självskadebenägna är våra svenska storbanor (läs Jägersro, Åby och Solvalla)?

Kommer de återigen att acceptera tävlingsplaneringen med sönderhackade tävlingsdagar för dem inför nästa år?

Har förvisso inte sett något definitivt tävlingsprogram inför nästa år, men när man inte hör något så har jag i alla fall lärt mig efter 45 år i branschen att inget heller kommer hända.

Är det verkligen vettigt att dotterbolaget (ATG) har vetorätt gällande tävlingsprogrammet i Sverige för hästsporten?

Trodde faktiskt att det skulle vara travbanorna tillsammans med centralförbundet som basade över det, och inte ett dotterbolag som ägnar sig åt spel. Ur led är tiden minst sagt.

Blir intressant att se om storbanorna åter låter sig köras över av ATG. De behöver inte tillåta det. Men som sagt, storbanorna har blivit självskadebenägna de sista åren och det är mycket ledsamt. Kanske det tråkigaste jag varit med om under alla mina år som travintresserad.

En god sak gör ATG imorgon lördag. De öppnar för spel till det amerikanska Breeders Crown på banan Pocono Downs i staten Pennsylvania.

Visst, det är vad jag förstår till egen pool. Men ändå. Vackert så. Bild/ljud i ATG-Live med start kl.23.55 (Puhh!)

Nästa vecka rullar det franska vintermeetinget igång. Jisses, vilka prispengar som delas ut under vintermånaderna i Frankrike. Stentuff konkurrens om pengarna givetvis. Det blir säkert många härliga lopp därifrån under vintern.

Läge att införa så kallade ”Detention-Barns” i Sverige? Dopningsryktena snurrar som aldrig förr. Tror nog att vi är naiva om vi inte tror att folk är villiga att fuska en smula när det framförallt är mycket prispengar i loppen.

Kanske är läge att övervaka vissa hästar som deltar i penningstinna lopp (typ över 300 000 kr i förstapris) 24 timmar före loppen?

Den amerikanska varianten kan vara bra. Hästarna måste vara på plats en viss tid innan loppet går i övervakade stall. Vill inte de aktiva det, så får de tävla i andra mindre penningstinna lopp.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com