JÖNKÖPING. På väg norrut (hemåt) igen efter några underbara dagar i ett sommarlikt Skåne. Brittsommaren sjunger nu på sista versen och under nästa vecka blir det betydligt kallare.

Travhästen Recline är minst sagt udda stammad. Pine Chip är både farfar och morfar. Kanske är stoet framtagen av ett misstag eller så har uppfödaren Stefan Melander velat experimentera?

Inavelsprocenten är det högsta jag sett för en häst som startat på en svensk travbana, hela 23,4% landar det på. Minst sagt unikt. Inom hästaveln finns inga begränsningar hur uppfödarna kan göra med sina avelsval. Inavel/incest är fullt tillåtet.

En jämförelse kan göras mellan travhästavel och hundavel. Svenska kennelklubben tillåter max 6,25% i inavel. Högre än det och det går inte att registrera sin hund hos Kennelklubben.

Recline startade igår på Solvalla och skötte sig fint som trea på tiden 1.16,4v/2140m.

Många diskussioner har det varit efter VM-loppet i lördags på Yonkers Raceway. Att det är helt andra regler främst då inom medicinering och drivningar trodde jag de flesta visste. Det måste nog ändå erkännas att det hedrar banan att vara transparenta med vad hästarna fått i sig gällande läkemedel innan tävling. Det är reglerna i staten New York som gäller och det svenska reglementet når inte dit.

Dock är det för oss svenskar oerhört knepiga tävlingar där borta. Att använda smärtstillande produkter och att prygla hästarna så intensivt är nog mycket främmande för oss svenskar som inte tävlar där borta.

Stoägarna som har dräktigt med Muscle Hill-sonen Villiam drog nog lättnadens suck efter Villiams återuppvaknande förra fredagen i Paris. Villiam vann då Europaderbyt på ett minst sagt imponerande sätt.

Alltid ett vågspel att betäcka dyrt med ett en hingst som är så pass ung och visat relativt lite. Vinsten i fredags räddade möjligtvis stoägarnas investering i Timo Nurmos Villiam.

Gillar skarpt Åbys SM-dag. Många nya/unga ansikten syns i de stora sammanhangen. Bra det. Det enda jag saknar är ett SM-lopp där tränarna kör sina egna hästar. Ett tränar-SM skulle öka mångfalden ännu mer. Och det är mångfald svensk travsport behöver ännu mer av för att må bättre.

En hund kom lös igår på Solvallas stallbacke och attackerade en häst. Enligt uppgift var det en medarbetare på Kanal75 som hade med sig hunden till Solvalla. Tyvärr tappade hundägaren kontrollen över sin hund och hunden attackerade vinnaren i lopp 1 Mellby Highball. Har nog faktiskt inte hört att en hund attackerat en häst på stallbacken under tävlingstid förut. Förhoppningsvis gick det trots allt hyggligt bra med hästen efter attacken.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com