STRÄNGNÄS: Det verkar att ha varit ett alldeles fantastiskt sulkymeeting på Lexington denna gång. Dryga 30 grader varmt och ett underlag som gjorde i princip hästarna självgående.

”The Red Mile” som banan kallas har nu varit igång i drygt 130 år. Helt otroligt. De gjorde något rätt de som byggde banan på 1800-talet. Har bara varit på banan i Lexington en gång och det var en gråmulen februari-dag för 30 år sedan.

Nytt absolut världsrekord av Homicide Hunter (Mr Cantab-Evening Prayer) på otroliga 1.07,6a/1609m. De var väl de tiderna passgångarfantomen Niatross presterade för snart 40 år sedan. Då ansågs hans tidsnoteringar för oövervinnerliga. Nu springer travhästarna lika fort som Niatross gjorde.

Åke Svanstedt slog till med nytt världsrekord för treåriga travhästar när han vann Kentucky Futurity med stridsvagnen Six Pack. Segertiden smått osannolika 1.07,9a/1609m.

De tre snabbaste travarna genom tiderna är nu nedanstående hästar:

Homicide Hunter (Mr Cantab) 1.07,6a/1609m (Lexington, mile-bana)

Sebastian K. (Korean) 1.07,7a/1609m (Pocono Downs, 1000-meters bana)

Six Pack (Muscle Mass) 1.07,9a/1609m (Lexington)

Noterbart är att de tre snabbaste travarna genom tiderna saknar Muscle Hill i sin stamtavla. Åke Svanstedt, denna gigant från Matfors har som bekant tränat två av de tre snabbaste hästarna genom tiderna.

Man får tycka vad man vill om Åke Svanstedt, ingen kan dock ta ifrån honom att han kan träna häst. Oavsett om det sker i backarna kring Matfors, på sanden på Västgöta-slätten eller i Nordamerika.

Hur fort springer våra travhästar om 30 år över en engelsk mile? Troligtvis kring 1.05.

Jag är ingen direkt supervän av tävlingar på vrålsnabba banor över kort distans. Dock blir man trots allt fascinerad av hur fort en travhäst kan springa.

Trots vår närhet här i Sverige till Frankrike (det andra stora travlandet i världen) så liknar vår travsport här hemma mer den amerikanska. Mycket bilstart över inte allt för långa distanser är det svenska signumet.

Därför uppskattar jag verkligen sådana propositioner som exempelvis det var i Stig Lindmarks styrkeprov när Skellefteå arrangerade V75 i lördags.

Dryga tre varv med voltstart. Det ger en annan dynamik åt tävlandet. Då gäller det även att ha en kall kusk i vagnen. Annars kommer mjölksyran som ett yxhugg.

Erik Adielsson tyckte att han körde som en clown bakom On Track Piraten (som vann Stig Lindmarks Styrkeprov). Dock vill jag nog påstå att det är just sådana lopp som numera Sveriges vinstrikaste varmblod inom V75 behöver.

On Track Piraten har gjort fler tuffa lopp en någon annan aktiv travhäst i Sverige gjort. När OTP får spara lite krut till slut är ofta hans spurter blytunga. Precis som i lördags.

Vad har hänt med det fina spelet V75? Har det ”utvecklats” till enbart vara ett Jackpotspel? Jisses vad tråkigt, tycker jag. Från att delat ut riktigt fina vinster till spelarna under många år så liknar numera V75 enbart ATG:s Jackpotverktyg. Att enbart dela ut knappa 40% (Jackpot på fem rätt) i återbetalning är lotto-klass. Hur länge köper V75-spelarna ATG:s upplägg?

Detta är otroligt ledsamt och V75 är värt så mycket mer än vad den nuvarande ledningen på ATG lanserar V75 som för tillfället.

Snart dags att byta namn på V75 till V76 istället?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com