STRÄNGNÄS: På reseschemat den gångna veckan har bland annat orterna Hova, Ramkvilla och Visby funnits.

Har försökt läsa på lite travnyheter sedan ankomsten till hemmet igår fredag kväll.

Slås direkt av att de allra flesta besluten från Svensk Travsport och dess allierade tyvärr inte kommer göra att vi blir fler aktiva i sporten.

Tittade på V75-programmet inför 2019. Återigen väljer ATG/ST att misshandla ett av travsportens allra bästa arrangemang, nämligen Olympiatravet.

Att fortsatt lägga Olympiatravets final på Åby under en långhelg (läs Valborg samt 1 maj) är inte smart av travsportens ledning. Det är ett alldeles utmärkt sätt att fortsatt se till att det kommer mindre folk till travsportens allra finaste arrangemang.

Travsporten har inte en chans numera att konkurrera med människors nya resevanor (läs utlandsresor) under långhelger.

Ser också att Solvallas sportchef Anders Malmrot tycker att det är ”kittlande” med det nya storloppet (Breeders Course) för treåriga hästar under Elitloppshelgen. Visst, Anders är förlåten, vad skall han annars säga? Och visst, detta är ett insatslopp och jag hoppas verkligen inte Solvalla pyttsar in egna pengar i Breeders Course.

För mig är det inte alls kittlande att se fina treåringar springa 1.10 i maj barfota med bikes. Detta är ett alldeles utmärkt sätt att fortsatt öka utbrändheten för våra fina unga hästar.

Vi kommer inte bli fler aktiva framöver med en fortsatt utökad satsning på att knäcka våra unga hästar.

Svensk travsports mantra är fortsatt ”Hålla ihop familjen”. De styrande är vad det verkar enormt rädda för att någon/några banor kommer lämna ”familjen”.

Jag hoppas verkligen att det finns någon Jan Stenbeck i svensk travsport. Vi kommer att behöva bryta mönster framöver med tanke på ”omregleringen” av den svenska spelmarknaden.

Jag vill tro att det kommer bli nödvändigt att vissa banor väljer att ”flytta” hemifrån. Det går inte att bo tillsammans med föräldrarna hur länge som helst.

Kan vi hoppas på att storbanorna ( Solvalla, Jägersro, Åby) vill flytta?

ST/ATG har ju verkligen gjort allt för att skjuta deras tävlingsprogram totalt i sank de senaste åren.

Eller väljer storbanorna att fortsatt sitta still i familjebåten? I så fall blir det deras död vill jag bestämt tro.

Jorma Kontio spolad (igen) av kretsen kring Readly Express i morgondagens Masters-final på Östersund. Björn Goop tar över tömmarna. Bara att inse att travsporten är fortsatt förunderlig.

Låt oss hoppas på fina Kriterie/Oaks-kval kommande tisdag.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com