LUND: Arbetsdag i ett varmt Skåne. Värmen håller i sig ett tag till verkar det som. Nästa vecka verkar det som att det ”äntligen” blir lite sensommarväder.

Jag vet inte hur Åby och dess sportchef Jon W Pedersen tänkte sig den nya tappningen av Åby Stora Pris. Det mesta har gjorts rätt från början denna gång. Visst, nu startar Propulsion och Readly Express (vinner väl?) i samma lopp.

Dock är jag besviken på antalet hästar i loppet och att loppet i princip saknar internationella deltagare. Varför bara 10 hästar i loppet Jon Walter, och var är alla franska fina hästar någonstans?

Var det så att Solvalla skrämde iväg ”alla” franska superstars efter årets debacle kring Elitloppet, eller är bara fransmännen fortsatt protektionistiska?

Både och är nog svaret vill jag tro. Fransmännen är idag mycket mer knepigare att få till Sverige och deltaga i trav. Annat var det förr i tiden. Då kom Gelinotte, Roquepine, Ideal du Gazeau, Jorky, Ianthin, Coktail Jet, Dimitria, Hadol du Vivier med flera för att deltaga i de stora loppen här i landet. Nu kommer knappt någon alls från Frankrike.

Att Solvalla (läs funktionärerna) ”lyckades” blåsa några gånger för mycket i pipan vid årets Elitlopp tror jag de flesta håller med om.

Detta att det internationella travet här i Norden trampar i vattnet är inte bra. Nu hade Åby krattat i manegen. Skrivit en proposition som borde tilltala fransmännen. Ändå väljer de att stanna hemma.

Att vi saknar ett internationellt reglemente är en kraftig brist för travsporten vill jag tycka. Fotbollen spelar sedan många år tillbaka internationella matcher med ett enhetligt tävlingsreglemente. Travsporten har inte kommit någon vart med det de senaste 30 åren, tyvärr.

Ett gemensamt tävlingsreglemente i alla fall här i Europa skulle vara till stort gagn för sporten och även naturligtvis spelet. För visst hade det väl varit intressant med några duktiga hästar från Frankrike i Åby Stora Pris. Fina internationella tävlingar lockar spel från många länder.

Man kan alltså undra vad delegaterna gör på de gemensamma möten som exempelvis UET (Europeiska travunionen) arrangerar, enbart representation eller? Något vettigt har inte kommit därifrån på många år.

Fina tävlingar på Solvalla kommande tisdag (fel dag tycker jag, onsdag en bättre sport- och speldag utan tvivel).

Solvalla har försökt genomföra en stor förbättring med sin Jubileumspokal de senaste åren. Pappor till denna omvandling var den förra vd:n på Solvalla Stefan Lundborg och hans sportchef Mattias Stenby.

Jubileumspokalen numera är ett modernt lopp som inte längre lämnar något övrigt att önska.

Wenngarn Yearling Sale på måndag kväll i Sigtuna. Alltid intressant att ta del av. Väldigt mycket Muscle Hill, Ready Cash, Bold Eagle och Trixton. Kommer det finnas köpare till alla dessa dyrgripar och kommer auktionen få ta stryk av den foderbrist som kommer allt närmare oss även på hästsidan?

Hambletonian avgjordes som bekant förra helgen. Vansinnigt fina hästar men jag är också oerhört kluven till den moderna travsporten. Börjar lessna en smula på alla dessa ”one-season horses”. Självfallet inte hästarnas fel, men jisses vad hårt de tas numera av sina tränare/ägare. Inte bara i USA utan även här i Europa.

Med all speed i kroppen som dessa unghästar numera har så måste nog många tränare/ägare sansa sig en smula.

Tänk om det fanns lite mer is i magen hos ägarna. Vilka hästar vi då skulle få som äldre tävlingsindivider. Ja, det finns faktiskt enormt mycket pengar även för de äldre hästarna att tjäna.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com