STRÄNGNÄS: Tidiga mornar nu under semestern. Det extremt varma vädret gör det svårt att hålla hästarna ute under dagarna. Träning får göras i arla morgonstund.

I slutet av veckan skvallras det om närmare 35 grader varmt i mellan-Sverige. Lindesberg står som värd för lunchtravet på torsdag och Färjestad på fredag.

Är det verkligen rimligt för våra fyrbenta vänner att behöva utsättas för transporter samt tävlingar under dessa former?

Självklart är det inte det för oss allra flesta. Tror dock att ST inte ens tänkt tanken att eventuellt flytta torsdagen samt fredagens luncher till mer lämplig tid för hästarna.

Travtävlingar i Medelhavsområdet under sommarmånaderna startar aldrig tidigare än klockan 21.00 på kvällarna. Det finns en anledning till det.

I Sverige finns det en nedre gräns gällande att köra travtävlingar under vintertid. Däremot får det vara hur varmt som helst. Märkligt kan tyckas.

Många slitna ston var det i gårdagens Stochampionat på Axevalla. Det och kanske i kombination med en alltför hård bana gjorde att många fyraåriga ston föll igenom.

Ingen skugga skall dock falla över vinnaren Mellby Free. Hon såg verkligen fin ut.

Det hårda svenska unghästtävlandet kräver sina offer. Det ihop med tuffa förhållanden med värme och hårda banor kostar verkligen på för våra hästar.

Är det inte dags att göra någoting åt det, eller skall marknadskrafterna fortsätta få styra?

Ett intressant fenomen har uppstått på sistone. Numera ser man allt oftare att tränare/körsvenner vill byta vagn efter defilering. I princip alltid är det från jänkarvagn till traditionell vagn. Det skedde på Sundbyholm i onsdags.

I lördags på Axevalla var det dags igen.  I lopp tre var det Vanessa Fairway som såg klart stressad ut med jänkarvagn anspänd. Nu hjälpte inte aktuellt vagnsbyte (jänkarvagn till vanlig vagn). Vanessa tyckte inte om travlivet i lördags. Efter att orsakat en omstart bakom bilen så ströks hästen till slut. Då hade det säkerligen gått minst 10 minuter på grund av vagnsbyte samt omstart.

Hennes medtävlare fick snällt vänta i värmen.

Borde det verkligen vara tillåtet att få byta vagn efter defilering? Visst, är det materialfel så skall vagnsbyte tillåtas, men inte för att få byta vagn för att det inte fungerar med jänkarvagn vill jag tycka.

Stressade hästar beroende på felaktig vagn skall inte tillåtas starta är min mening.

Oroande publiksiffror numera även gällande våra stora tävlingar. Även så vid årets Stochampionatshelg på Axevalla. Tråkigt givetvis.

Hinner Timo Numros få ordning på Villiam till Derbykvalen i augusti? Genrepet i onsdags på Sundbyholm var inte bra. Dubbla galopper på Villiam då.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com