STOCKHOLM: Riktigt roligt att en mindre populär avelshingst noterades för en E3-vinnare (öppna klassen) i lördags på Färjestad.

Den lågt inavlade Kiss Francais har då och då lagt fina avkommor som Västerbo Face It, Ochongo Face, Ni Talar Bra Latin och The Divine Miss F. Nu har han en riktig ”crack” i Attraversiamo. Klart bäst i kullen till dags dato vill jag nog ändå påstå att han är.

Zara Kronos vann stonas uppgörelse. Extra roligt är det att höra Joakim Lövgren (få har hans förmåga att forma orden) i intervjuer efter hans storsegrar. Lördagens sådan var inget undantag där den gode Joakim prisade hästens skötare Jonas Oscarsson. Riktigt trevligt.

Gemensamt för både Attraversiamo och Zara Kronos är deras möderne. Underbara Ah So hittas hos bägge i fjärde led. Ah Sos fina dotter Working Gal (Speedy Crown) är gemensam mormorsmor till årets första E3-vinnare.

Så kan det alltså gå när ett urstarkt möderne även används till en mindre populär (läs Kiss Francais) hingst. Har också en förhoppning om att Attraversiamo kan utvecklas även som äldre just på grund av den stam han har.

Zara Kronos har ju som bekant duktiga Raja Mirchi som fader.

Återigen skickar jag en tanke till Ah So. Denna Speedy Count-märr som betytt så mycket för internationell travavel. Ah So blev ju själv mor till den allra första Breeders Crown-vinnaren 1984 i den då tvååriga Workaholic. Just Workaholic som haft så stor betydelse för att modernisera den franska travaveln. Ah So lämnade också fina Hickory Pride-sonen At Risk (vinnare av Jubileumspokalen 1980).

Jisses vad han prestarar Ken Warkentin-sonen Heavy Sound för dagen. Tufft lopp i lördags, trots det hade han ändå mod att avgöra till slut i Gulddivisionen. Segertiden flotta 1.11,1a/2140m.

Sprintermästarhelgen nalkas i Halmstad.

Har fått en känsla av att det blir allt färre hästar de senaste åren i kvalen till Sprintermästaren. I och med att Halmstad öppnade loppet för amerikanska hästar så har tempot i loppet ökat kraftigt. Det gör nog en och annan tränare en smula försiktig med att anmäla sin svenska häst till start vill jag nog tro. Bra eller dåligt? Det får nog betraktaren avgöra själv. Finalerna brukar vara vassa i alla fall.

Skall vi tro att ett framgångsrikt internationellt spelbolag kommer bli huvudsponsor till unghästloppen Breeders Course från 2019? Lågt odds på det vill jag tro.

”Inga röda spelprodukter hos ATG” skrev Hasse Skarplöth i ATGs årsredovisning 2014. Nu är tiderna annorlunda och ST:s dotterbolag ATG annonserar om Live-Casino inför 2019. Kanske är tiden ur led trots allt?

ST:s generalsekreterare Johan Lindberg har legat lägre än en sjunken båt de senaste månaderna. Hans veckobrev har i princip upphört. Dock ser jag att han idag är anmäld att deltaga i en speldebatt i Almedalen. Trevligt att se ett livstecken från Johan.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com