STRÄNGNÄS: Har varit en smula urkopplad från travet sedan i fredagskväll då jag i alla fall var på auktion. Vi letade efter en ettårshingst. Dock blev vi bara ”underbidders” till bland annat nr 31. Climber samt nr 81. Mangoraja. Nu räckte vi inte hela vägen fram och vi letar fortfarande efter en fin ettårshingst. Någon som har något bra till salu? Då hittas min mail längre ner.

Dyrast på Elitauktionen blev Foreign Rain (Muscle Hill-Savvy Yankee) med 950 000 kr. Uppfödaren Thomas Lind-Holm har sålt dyrast på Elitauktionen sex gånger (varav två tidigare avkommor till Savvy Yankee) Totalt har dessa auktionstoppar inneburit 5.28 miljoner kronor för den danske uppfödaren. Slår vi sedan det mot vad dessa auktionsdyringar har sprungit så ser det inte alls roligt ut, totalt hamnar vi på 925 805 kr i insprunget.

Bara att lyfta på hatten för Thomas Lind-Holm som uppenbart gör något rätt gentemot de svenska köparna.  Om jag förstått rätt så köptes Foreign Rain av Robert Bergh/Mats Sundin.

Hela havet stormar gällde på Solvalla i söndags har jag förstått efter att ha sett loppen i efterhand. Kan lugnt konstatera att de hästar som kvalade in från försök ett hade stora problem att konkurrera i finalen. Dreammoko bäst med en fjärdeplats. Kanske inte så konstigt efter vad de fick utstå innan de kunde tävla i första försöksavdelningen.

Intressant också att ta del av eftersnacket efter söndagens Elitlopp. Ingen (läs arrangör, funktionärer, körsvenner) tar något ansvar för det som skedde. Naturligtvis är det ingen större överraskning. Dock tycker jag förbaskat synd om hästarna som utsattes för denna psykiska och fysiska press de fick i försöksavdelning ett.

Ja, det kommer inte bli lättare för Solvalla att ragga Elitloppshästar till nästa år efter vad som hände i söndags. Med en hopplös omodern proposition och med stenhård konkurrens från andra nordiska banor får vi nog leva med att de allra bästa hästarna kommer välja bort Elitloppet med tanke på Solvallas nuvarande upplägg. Allt annat strul som tillhör Elitloppshelgen gör Anders Malmrots arbete som sportchef till en stor utmaning.

”Roligt” också att se bestraffningarna från i helgen. I vissa lopp var det ok att tävla utan nosrem och i andra Elitloppsförsöket (Amiral Sacha) gick det inte bra att tävla med en så kallad halv nosrem.

Solvalla har lite att fila på inför 2019-års Elitloppshelg.

Blev oerhört imponerad av Franck Leblancs Be Mine De Houelle i Montéeliten. Under 1.10 hela vägen. Jisses, vilken häst.

Amerikanska sulkybanan Yonkers Raceway har sålts för hisnande 8 miljarder kronor. Uppenbart har familjen Rooney gjort ett gott arbete med New York-banan sedan de köpte den tidigt 70-tal.

Också intressant att veta är att Yonkers-banan skall fortsätta med sin verksamhet. Alltså vi pratar inte om att marken skall avyttras till något fastighetsbolag.

Hur mycket är Solvalla värt i dagsläget?

Som sagt, fin 1,5 års-hingst sökes för inköp

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com