STOCKHOLM: Elitloppsvecka. Äntligen menar en hel del travsportsupportrar. Väderprognoserna ser i stort sett bra ut. Lördagen verkar bli orosmomentet i alla fall vädermässigt.

Solvallas nya sportchef Anders Malmrot har inte haft det lätt att hitta 16 deltagare till årets Elitlopp. Många ”Nej,tack” har det varit. Solvalla kämpar på med en ”old-fashion” proposition som skrämmer många moderna tränare. Rädslan för att starta hästarna i förhoppningsvis två heat och det i maxfart gör många tränare en aning kalla för Elitloppet. Idag finns det så många andra penningstinna lopp att starta sina hästar i, och säkerligen mer skonsamma mot hästarnas leder och ligament.

Hur som helst, just nu finns det 16 hästar med i programmet. Visst saknas en hel del namnkunniga hästar. Dock ser det i alla fall lite småputtrigt ut vill jag tycka.

Tre hästar höjer sig idag över mängden tycker jag. Det är Bold Eagle, Propulsion samt Ringostarr Treb.

Blir också spännande och se hur eventuellt Bold Eagle tacklar två heat detta år. Förhoppningsvis är han ingen ny Charme Asserdal (hon vann två Elitloppsförsök och slutade sedan som bäst femma i sina två finaler).

Också intressant att se hur tränare Sebastien Guarato tacklar det svenska reglementet (oelastisk springrem bl a) som han till slut trots allt fick tävla med ifjol. Tror säkert ST:s avdelning Hästvälfärds avdelningschef Linda Höijer kommer vara på hugget i år. Förra året fick hon ge sig mot Solvallas måldomarnämnd. Det tror jag hon inte kommer göra i år.

Det blir också spännande och se om verkligen Up And Quick samt Amiral Sacha kommer till start från sina åttonde spår i försöken.

Elitauktion på Infra-City fredagkväll. Det brukar vara en trevlig tillställning. En aning lurigt att köpa så pass unga hästar kan tyckas. Intressant också att se vad marknaden (köparna) tycker för stunden om hur svensk travsport mår.

Gissar och tror att nr.11 Celtic Tiger (Bold Eagle-Darling Boko) blir den dyraste pjäsen på fredagkväll. Filmen på honom är läcker.

ATG fick ett tapp (ca 4 miljoner kronor) på V75-omsättningen i lördags på Gävle jämfört med förra året. Dock är jag fortfarande still av beundran av V75-spelarna. Att de orkar dunka in stålar på V75 trots miserabla utdelningar och ideliga femrättjackpotts måste anses unikt. Är drömmen om storvinsten större än förståndet? Läste någonstans om att medianutdelningen (7 rätt) i år ligger på löjligt låga 17 000 kr.

Infinitif-sonen Fiblo de Font var bara bäst på Son Pardo (Mallorca) igår när han vann det spanska travderbyt (är för treåringar i Spanien). Hans svepning från de bakre regionerna sista 700 meterna var riktigt vass. Segertiden blev blygsam (även om Son Pardo inte är någon snabb bana) 1.17,1a/2150m. Segerchecken kring 500 000 kr.

Ibland blir jag fundersam på vissa saker inom travsporten. Om jag förstått det rätt är Pegasus (det önskvärda läget 2020?) ST:s nya måldokument efter Trav 2010 samt Horisont 2017. Att då ST:s egna tidning Travronden låser (enbart prenumeranter kan läsa) ett reportage om just hur Pegasus skall fungera på sin hemsida är väl ändå ”hål i huvudet?”

Är det inte bredd vi behöver trots allt, eller måste du redan vara frälst för att få läsa om just Pegasus?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com