JÖNKÖPING: Jisses vilket gott väder det var under den gångna långhelgen. Det fina vädret verkar också fortsätta några dagar till.

Tycker en smula synd om Åby. Att arrangera Olympiatravet samt Pokalloppen under långhelger är inte lätt. Att som sagt det goda vädret också ”ställde” till det för Åby i lördags rent publikmässigt gjorde inte saken bättre. Drygt 3000 personer i lördags på Åby är en riktigt dålig siffra. Aldrig har det nog körts så fina tävlingar till så liten publik som i lördags.

Svensk Travsport har en läxa att göra till nästa år. Låt inte tävlingar som Olympiatravet, Pokallopp et cetera ligga på långhelgerna. Med folks nya vanor som resor (både inrikes och utrikes) under dylika helger så är travsporten chanslös att konkurrera för tillfället.

Anders Malmrot kämpar i motvind med sitt första Elitlopp. Det är mer ”Nej, tack” än det motsatta. Med en gammelmodig Elitloppsproposition, tufft reglemente som inte alltid harmoniserar med övriga travvärlden gör att många ekipage runt om i världen väljer bort Stockholm.

Det verkar dock som Sébastien Guarato kommer. Tur för Malmrot det. Just nu är han den räddande ängeln till årets Elitloppshelg.

ST vill ju som bekant satsa 2,5 miljoner kronor på eliten i det ”beryktade tvåhästarsloppet ”The Showdown” till hösten. Hade det inte varit bättre att lägga dessa pengar på Elitloppet istället? Kanske 5 miljoner kronor i förstapris i Elitloppet lockat svårflörtade fransmän, italienare och amerikaner till Solvalla?

Cyber Lane vann till slut Copenhagen Cup relativt enkelt. Dock var hans aktion igår inte den allra bästa. Möjligt att det gör Johan Untersteiner en smula tveksam med att starta honom i Elitloppet.

Tror dock att Johan är sugen att starta Cyber Lane med tanke på att årets Elitloppet på förhand inte ser allt för vasst ut.

Som bekant har vi aldrig i modern tid varit färre aktiva än vad vi är idag. En katastrofal tävlingsplanering (för de aktiva) de senaste åren samt en enveten satsning enbart på eliten vill jag tro är två starka orsaker till det. I övriga samhället råder det ju en stark högkonjunktur sedan fler år tillbaka.

Nu ryktas det om att även en ”vanlig” travamatör kommer kunna ta in häst i träning (max 5 st?) inför nästa år. Visst, en hel del proffs tycker säkert detta är en dålig idé (konkurrens?).

Dock vill jag nog tro att det kan vara en god injektion för de svenska travamatörerna. De svenska B-tränarna har som bekant halverats på 15 år.

Vi behöver fler travambassadörer ute i övriga samhället. Här kan de svenska B-tränarna göra skillnad vill jag påstå.

En som satsat hårt på travsporten de sista åren är Lennart Ågren. I lördags fick han sin största belöning på svensk mark när hans hästar vann både Drottning Silvias Pokal (Dibaba) samt Konung Gustav V:s Pokal (Perfect Spirit) på Åbytravet. En unik ägardubbel vill jag påstå.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com