STRÄNGNÄS: En gråkall söndag här i Mälardalen idag. Igår avgjordes Olympiatravet. Aldrig någonsin har det varit så lite publik vid detta fina evenemang. Kan det vara så att det var det sista Olympiatravet som avgjordes igår? Tror faktiskt att avtalet löper ut detta år mellan Sveriges Olympiska Kommitté och ATG. Det verkar som att bägge parter numera knappt lägger någon energi i det en gång så fruktsamma arbetet.

Att Hasse Skarplöth/ATG flyttade Olympiatravets final till Valborgshelgen 2014 var i alla fall dödsstöten för evenemanget publikt.

Att konkurrera med folks nyvunna resevanor under långhelger är inte lätt. Nu tror jag i och för sig att Hasse Skarplöth inte bryr sig om travsporten rent publikt. I hans värld är det bara omsättningskronor som gäller. Dock ser vi nedan att omsättningen under Olympiatravet var minst lika bra förr som nu. Hasse Skarplöth blev vd för ATG 1 januari 2013.

2012 (21 april) 158,85 milj kr, 14 360 personer

2013 (20 april) 152,73 milj kr, 15 201 personer

2014 (26 april) 151,77 milj kr, 15 679 personer

2015 (25 april) 186.24 milj kr, 13 051 personer

2016 (30 april) 169,98 milj kr, 10 646 personer

2017 (29 april) 157,81 milj kr, 12 483 personer

2018 (28 april) 157,57 milj kr, 9128 personer

Omsättningen är beskriven som totalomsättning. Trots att Hasse Skarplöth senarelagt V75 och att han även flyttat V75 till en lönehelg så får han inget lyft gällande Olympiatravet. Snarare tvärtom. Han har dödat Olympiatravet publikt. Som jag tidigare nämnde så tror jag faktiskt att det var det sista Olympiatravet som vi bevittnade igår.

Så här kan det gå när en ledare utan öra mot marknaden (läs sport&spel) får bestämma enväldigt. Återigen är det en gåta för mig att varken ST eller banorna säger ifrån när det gäller Skarplöths brister (han saknar balans mellan sport&spel) som ledare för ATG.

Skarplöth har ryckt både bomull och skor på spelbolaget. Han kör numera enbart med jänkarbike för att jaga spelomsättning. Hästen och dess ägare börjar tröttna på tränarens (läs Skarplöth) upplägg gällande hästhållningen.

Blir det inget Elitlopp för Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express? Det ser nog en smula mörkt ut för hans eventuella deltagande i Sveriges största travlopp. En del rykten talar om en skada efter årets Prix d’Amérique. Hur som helst, han har icke deltagit i något lopp sedan januari. Han har betäckt ute på Menhammar i april. Det skall nog till en jäkla tränare samt häst till att kunna starta samt kunna konkurrera i ett Elitlopp med det upplägget.

Härlig fight det kan bli i Köpenhamn mellan de nyblivna femåringarna Ferrari B.R. och Cyber Lane den 13 maj i Copenhagen Cup.

Årets vinnare av Olympiatravet Ringostarr Treb imponerade verkligen igår. Pang till ledningen och släppte sedan ingen över bron. Segertiden blev flotta 1.10,0a/2140m.

Inbjudan till Elitloppet kom direkt från Solvalla. Roligt att hitta Gotlandsmöderne på Italienska Ringostarr. Mormorsmor är Netted-dottern Nettie, uppfödd av Erik Cederqvist ute på gården i Ganthem.

Kaj Widell är som katten, det vill säga har nio liv. 63-årige Kaj har rest sig på nio och levererar kuskinsatser som många ungdomar borde vara avundsjuka på. Med Magic Gwin gjordes inga misstag med igår på Åby. Maharajah-sonen imponerade lika mycket som Kaj.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com