TROLLHÄTTAN: En sällsynt och gråtrist dag idag i Trollhättan. Efter helgens värmebölja känns tisdagen inte alls bra. Låt oss hoppas på bättre väder framöver igen.

Den nya ledningen på Umåker har fått en fin start. Även om jag inte uppskattar den fuling de gjorde mot Lycksele-travet och ponnylicenserna där.

Hela 5831 personer i lördags på Umåker måste applåderas. Det verkar som att Umåker är på väg att resa sig igen. Vem minns inte alla framgångar de hade fram till sent 80-tal. Håller tummarna för fortsatta framgångar för en fin bana.

Diamanten kom knappt i mål i lördags förrän Kanal75:s konsulter började prata om Elitloppet. Även Makethemark och Muscle Hustle gjorde fina lopp i Berth Johanssons Memorial där som bekant Diamanten vann.

En annan häftig femåring (den bäste?) är Cyber Lane. Vilken makalös fin årsdebut han gjorde igår på Halmstadstravet. Jäklar vad Raja Mirchi-sonens aktion biter. Att bli trött verkar han inte förstå vad det är. Här har Johan Untersteiner en häst som kan matcha världseliten. Säkerligen redan i år om Johan vill.

Under Elitloppsfasaden på huvudstadsbanan Solvalla verkar det vara ”hela havet stormar”. Ett flertal styrelsemedlemmar i Stockholms Travsällskap lämnade sina platser i går kväll. Vi får se hur det slutar denna gång. Det har osat katt länge kring Solvalla nu. Tur för Solvalla att de saknar (av annan travbana i Stockholm) konkurrens. Dock otur för de som är hästsportintresserade i Stockholm.

På lördags avgörs Olympiatravet på Åby. Tyvärr under en långhelg då många väljer att åka ut på sina landställen. Publiken har minskat avsevärt på Olympiatravet sedan nuvarande ledning på ATG valde att senarelägga (lönehelg) Olympiatravet med en vecka. Att konkurrera med Valborgshelg är alltid vanskligt.

Var lite sugen på att åka till Åby på lördag men när jag såg att Olympiatravet avgörs först kl.18.42 på lördagskvällen så blev valet lätt. Det blir en hemmalördag istället. Gillar annars Olympiatravet skarpt, även om både SOK samt ATG:s marknadsinsatser kraftigt reducerats de senaste åren.

Kungapokalskval samt kvallopp till Drottning Silvias Pokal på Åby nu på fredag. Fina hästar förvisso i kvalen men jisses vad få hästägare/tränare som valde att gå ut i kvalen. Här har kretsen kring Pokalloppen (Sprintermästaren ingår också) något att fundera på framöver. Är det åter den tuffa vintern som spelar hos spratt, fler intressant penningstinna lopp senare under året, amerikanska hästar eller något annat som gör att de blev så få hästar i kvalen detta år?

Ännu inga besked om och vilken part som skall flytta ut från Hästsportens Hus, ATG eller ST?

Troligtvis blir det ATG som måste/bör flytta från Hästsportens Hus. För inte kan väl ATG sitta i samma lokaler som Svensk Travsport samt Svensk Galopp i en avreglerad marknad, vad skulle Konkurrensverket säga om det?

Maria Akraka gästar panelen ikväll på Solvalla. Kanske kan vara en god idé för Solvalla att lyfta blicken längre bort än ATG samt Kanal75:s domäner för att kunna lyckas med sitt restaurangkoncept.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com