STRÄNGNÄS: För några veckor sedan presenterade ST tillsammans med Solvalla satsningen ”The Showdown”. Detta lopp med endast två deltagare skall avgöras tisdagen den 14 augusti på nationalarenan.

Två hästar och tillika två hästägare (i bästa fall) skall fightas om 2,5 miljoner kronor i total prispott. 2 miljoner kronor till vinnaren och 500 000 kr till tvåan.

Jag hade gärna sett att dessa ”överblivna” Pokalårspengar hellre hade delats upp i en B-tränarserie samt en Monté-serie under sommaren istället.

B-tränarna som börjar bli en bristvara i svensk travsport måste även de stimuleras. Att monté också behöver ett hyggligt tillskott tror jag alla håller med om.

Nu valde ST att satsa mycket pengar på endast två hästägare. Knepigt vill jag påstå.

Ännu knepigare blir det att förstå när jag på ST:s hemsida läser om att de svenska hästskötarna (som också det verkar vara en bristvara på) har chans att diplomera sig vid några valda tillfällen i Sverige.

Här skiljer dock den svenska travsporten på de aktiva något oerhört. Medan två hästägare delar på 2,5 miljoner kronor i ”The Showdown” får de svenska hästskötarna betala sitt eget diplom med 1500kr/styck.

Herregud, vilken planet befinner sig de ledande cheferna/styrelsen på ST sig på?

Omvänd Robin Hood-politk med andra ord. Ta betalt av ungdomarna (som säkerligen har en aning sämre ekonomi än hästägarna) och ge två hästägare 2,5 miljoner kronor.

Detta är helt uppåt väggarna och jag skäms som aktiv i svensk travsport över vad vårt centralförbund har beslutat, främst då att rycka 1500 kr av våra ungdomar för ett diplom. Så illa ställt borde det inte vara på ST.

Readly Express till avel i två veckor! Ja, det var en nyhet. Har förvisso inte förstått mig på ägarna till hästen att de inte gick direkt till avel efter segern i Prix d’Amérique. Enorma pengar (till en liten kostnad) att säja nej till. Hur som helst nu blir det avel ett par veckor på Menhammar. Prislappen relativt moderat (75 000 kr). Stallkamraten Villiam som i min värld inte har på långa vägar samma meriter som Readly Express betingar ju ett pris 90 000 kr.

Fortsatt bra omsättning för ATG på streckspelen. 102 miljoner i lördags på V75 är riktigt bra. Dock fortsatt bedrövlig information till spelarna gällande skoinformation. Så länge spelarna trycker in omsättning kommer inget att hända angående skoinformationen och eventuell bike-information.

Jänkarvagn i voltstart verkar inte alltid vara en hit. Många tränare i Sverige vill kunna bestämma balans såsom skor/barfota/jänkarvagn som de själva behagar.

Trots det finns det professionella tränare som vill förbjuda jänkarvagn i voltstart. Är böjd att hålla med den sistnämnda gruppen. Peter G Normans Hercules T. verkade inte så nöjd med jänkarvagnen i lördags från ett springspår på Mantorp. I detta fall ett felbeslut av tränare/kusk.

Jessica Almenäs gästar/konsulterar Solvallas nya restaurang-koncept ikväll. Är hon nyckeln till att locka massorna tillbaka till nationalarenan igen?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com