STRÄNGNÄS: Tisdag 66 110, onsdag 58 959, torsdag 66 384 och fredag 70 684 personer. Det gör en total publiksiffra för Cheltenhamfestivalen i England om 262 137 personer. Det jag försöker beskriva är hur mycket publik det stora hindermeetinget drar till banan Cheltenham Racecourse.

I jämförelse med det är Elitloppet litet. Årets publiksiffra var publikrekord. Jag har frågat ST:s styrelse då och då om någon har besökt Cheltenhamfestivalen. Tyvärr har svaret även detta år blivit nej. Kanske läge och slopa någon tjänsteresa till USA och istället ta sig till Cheltenham?

Spelarna är fantastiska. Trots avsaknad av relevant (tillåtet att ändra från barfota till skor på efter spelstopp) barfotainformation så fortsätter spelarna att dunka in pengar på de stora streckspelen. Trots numera nästan alltid uteblivna utdelningar för fem (V75) och sex rätt (V86) så fortsätter spelarna att lassa in pengar på V75 och V86. Jag måste medge att jag är en smula fascinerad av detta.

Härligt för Åby och dess sportchef Jon Walter Pedersen att de franska kanonerna Bold Eagle och Bird Parker enligt uppgift har Åby Stora Pris den 11 augusti inskrivna i sina agendor. Låt oss verkligen hoppas de håller sig friska och sunda fram till dess. Åby Stora Pris nya proposition kittlar i alla fall mig och även uppenbart kretsen kring Bird Parker och Bold Eagle.

Intressant att se var ST och till viss mån Solvallas satsning ”The Showdown” tar vägen. Nu verkar ju Bold Eagle i alla fall vara borta från Solvalla den 14 augusti.

Vet inte om jag börjar bli gammal och skruttig men jag förstår icke Solvallas sportchef Anders Malmrots inbjudan av hästen Uza Josselyn till årets Elitlopp. Visserligen är storsinthet en god egenskap. Dock behöver man väl inte vara så förlåtande till Uza Josselyns tränare René Aebischer?

Denne René Aebischer är också veterinär till professionen och var bland annat konsult åt familjen Gallier som hade hästen Jag de Bellouet. Den franske ”kannibalen” var ju som bekant först i mål i Prix d’Amérique och Elitloppet för 12 år sedan. Som kanske inte alla kommer ihåg så blev ju ”Jaggen” av med förstaplatserna i dessa gigantiska lopp. Gällande Elitloppet var substansen diklofenak. För mig är Elitloppet 2006 den största skandalen i svensk travsport genom tiderna.

Den orädde och frispråkige travdebattören Linn Andersson till Hästsportens Hus. Ja, det var minst sagt en överraskning. Hon blir kanslist hos BAS-organisationen Travhästägarna och de har kontoret i Hästsportens Hus. Mycket intressant.

Den treårige From Above-sonen Futur de Ladil (mor är svenskfödda Her Highness) vann förra veckan på Mallorca-banan Son Pardo loppet Premi Menhammar Stuteri. Passande då även Futur de Ladil är uppfödd av Menhammar Stuteri. Segertiden blev goda 1.17,9a/2150m och kanske är det så att From Above-hingsten får gälla som en av favoriterna till segern i spanska derbyt som avgörs på samma bana söndagen den 20 maj? Sju starter har nu resulterat i tre segrar.

16 000 hästar i A- samt B-träning i Sverige vid den senaste räkningen. För 18 år sedan var siffran dryga 24 000 hästar. Allt detta enligt Erik Adielsson i den utmärkta youtube-sändningen ”Vad tycker du om trav?”

Har fått lära mig att vi inte har hästbrist utan snarare hästägarbrist. Självfallet skall rätt vara rätt.

 

Ännu inga direkta spår efter våren här i Mälardalen. Är det månne så att rekordet gällande att plocka bort brodden ur skorna från vintern 1986 (10 april) är hotat?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com