UPPSALA: Jag uppskattar mångfald och då även inom travsporten. Därför jublar jag inte direkt när i princip enbart 15 körsvenner kör alla V75-hästar nu på lördag. Förutom då lärlingsloppet.

Däremot uppskattar jag lopp 10 på Solvalla imorgon. 15 toppkörsvenner, där många av dem inte är speciellt bekanta med att köra kallblod. Sådant uppskattas måste jag säga. Kanske blir det så att Lutfi Kolgjini vinner sitt första kallblodslopp imorgon?

Om vi skall nå fler framtida hästägare, aktiva och så vidare behöver vi satsa på en bredare bas. Det var länge sedan ATG/ST gjorde det tyvärr.

Blir intressant att se publikduellen nu på tisdag mellan Solvalla och deras ”nya” restaurangkoncept kontra grannbanan Sundbyholms breddtävlingar. Det är nog ingen djärv gissning på att Sundbyholm kommer dra mer folk än Solvalla på tisdag.

Förresten, har det hänt någon gång tidigare att Solvalla och Sundbyholm tävlar mot varandra?

Detta säger väl en del om tävlingsschemat 2018. En större katastrof vill jag påstå. Schemat är ett bevis på att prestige (läs ATG:s vd Hasse Skarplöth) går före vettigt bondförnuft.

Hasse Skarplöths baby V86Xpress har sänkt storbanorna Jägersro, Åby och Solvalla rakt ner i dyn. Vansinnigt tråkiga tävlingar att ta del av som publik. Möjligtvis uppskattar ledningen på Bergsåker eländet?

Vi ser ju också redan nu att hästarna inte räcker till de högdoterade tävlingarna på tisdagar, onsdagar samt lördagarna. Dock, vem verkar bry sig?

Detta är dock en farlig politik. Det blir allt färre hästägarföreträdare i svensk travsport. Med en allt tunnare kundbas lever travsporten på en skör tråd.

Det verkar inte hjälpa att ATG/ST lovordar sina egna satsningar de senaste åren. Vi blir allt färre i sporten iallafall. Det hjälper inte med att Top7 är ett alldeles ”fantastiskt” spel.

Apropå Top7, aldrig har väl ett sådant litet spel till omsättning fått så mycket köpt medieutrymme?

En större satsning på amatörer vore önskvärt från ST. Kanske en vettig amatörserie någon gång under året med en bra final på V75?

Mer tränarlopp vore också önskvärt. Att se samma körsvenner i princip varje gång blir en smula tröttsamt i längden.

Längre lopp, ja, det vore också önskvärt.

Fler voltstartslopp, det är väl samma sak som att svära i kyrkan för ATG? Men jisses var enahanda det blir med alla autolopp numera.

Ja, ni vet vad jag tycker om barfotakörning på svenska treåringar. Tänk om vi slapp den styggelsen. Bra för hästarna som får chansen till längre karriärer. Bra för hästsporten som sådan att ha fler spelobjekt att nyttja även efter hästarnas treårssäsong.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se