KÖPENHAMN:  Jisses, vilket lopp årets Prix d’Amérique blev. Hästarnas prestationer var alldeles formidabla. Däremot så var startdisciplinen bland kuskarna helt bedrövlig. Jag vill nog tro att arrangören kommer titta på just startögonblicket ordentligt inför nästa år. Nu var det hela havet stormar bland körsvennerna.

Readly Express gjorde ingen besviken. I Ready Cash-sonen verkar det finnas tonvis med styrka, speed och moral. I söndags var han bara bäst.

Lugnt matchad är han av sin tränare. Inte många starter har han gjort. Har det hänt någon gång tidigare i historien att en häst vinner Prix de Amerique så tidigt som i sin 25:e start?

Det kan vara så att Readly Express är den bästa svenskfödda travhästen genom tiderna. Dock i mina ögon är han inte där ännu. Fortsätter han i den takt han börjat så är han snart där, det vill säga bäst genom tiderna i Sverige.

Bold Eagle gjorde som vanligt ett bra lopp. Han fick ett perfekt lopp av sin körsven. Dock verkar Frankrikes nationalidol att ha tappat lite av sitt gamla spurtkrut. Hans avslutningar är inte lika vassa som förr.

Propulsion gjorde även han ett alldeles utmärkt lopp som trea. Det kan vara så att Propulsion var den häst i årets Prix d’Amérique som hade mest krafter kvar över mål.

Passar även på att nämna Belina Josselyn. Vilket lopp hon gjorde som fyra. Belina såg en smula arg ut efter allt startstrul. Hon hamnade pyrt på det under hela loppet. Att vara fyra i mål var verkligen strongt gjort av henne.

Drygt 38 000 personer bevittnade årets Prix d’Amérique. En verkligen vass publiksiffra. Arrangemanget i Paris verkar alltid vara en fullträff.

Inte fullt lika många på Solvalla igår. 1200 personer redovisades som publiksiffra när Solvalla officiellt ”invigde” sitt tisdagskoncept. Den siffran är inte den viktiga utan det är de närmaste veckorna som blir intressanta gällande Solvallas ”nya” koncept.

Maharajah hade en klang och jubelföreställning igår på Solvalla. Lämpligt nog vann hans avkommor tre lopp av fyra ingående i Margareta-serien. Ytterligare ett lopp till vanns av en Marre-son. Totalt blev det fem segrar (Östersund ytterligare en till) igår tisdag för Maharajah. Viking Kronos-sonen Maharajah börjar bli en maktfaktor i svensk travavel. Roligt vill jag tycka.

ATG fortsätter kämpa på med sina Jackpots. Helst så ofta som möjligt. Det börjar bli en smula tjatigt påstår jag. Att inte längre dela ut småvinster till spelarna tror jag är en farlig politik för ATG och svensk hästsport i det långa loppet.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se