BORGHOLM: Sista riktiga vinterdagen idag för ett tag. Tyvärr ser det ut som att det blir ordentligt varmt igen från och med imorgon. Trist, minusgrader och snö skulle vi behöva mer av tycker jag.

Även vinter här på Öland idag. Som sagt, oerhört trevligt med vinter för oss ”sörlänningar”.

Traders tokvann i söndags Prix de Cornulier. Segertiden grymma 1.11,3/2700m. Det är bara en 1/10 från löpningsrekordet i Prix d’Amérique!  Grymt helt enkelt. Traders är fallen efter Ready Cash. Jag kan inte erinra mig om att en enskild hingst haft så stora framgångar i Europa någonsin.

Jisses vad avkommorna till Ready Cash levererar. Unghästlopp, ston som hingstar, lopp som äldre och nu även i montéloppen. Som sagt, Ready Cash tillför en helt ny dynamik för travsporten.

Traders är också linjeavlad på Quito de Talonay (Florestan-Dent Blanche). Just denna Quito de Talonay som nedärver en enorm styrka till sina ättlingar. I Traders möderne hittas också den amerikanska världsrekordhållaren Classical Way som vann Prix de France 1981.

Traders finns också tillgänglig som avelshingst. Några har försökt betäcka med honom på fryst sperma. Det verkar inte varit så lyckosamt. Säkrast verkar det vara att skicka sitt sto till Frankrike för att få sitt sto dräktigt. Det verkar gälla i princip alla Ready Cash-sönerna.

Mer Frankrike. På söndag är det dags för Europas största travlopp Prix d’Amérique. Väderprognoserna skvallrar om relativt gott och varmt väder i Paris till helgen. Trevligt säkerligen för de som tänker besöka Paris denna vecka.

Årets upplaga ser bra mycket öppnare ut än de sista årens lopp. Nationalidolen Bold Eagle har inte vunnit lopp sen den 25 juni ifjol då han vann Prix René Ballière. Möjligtvis är han inte lika vass numera som han var under 2016 och 2017.

Kanske får Bird Parker, Propulsion och Readly Express räknas som dagens favoriter till slutsegern. Jag håller en liten tumme för Propulsion som sett magnifik ut i de senaste loppen.

Svensk Travsport är ju som bekant travsportens centralförbund. De skall se till att travsporten fungerar och att alla aktiva och hästägare behandlas på ett korrekt sätt.

Tyvärr ser jag idag ingen röd tråd i förbundets arbete. Ibland men inte alltid slår förbundet till. Vissa så kallade ”fall” släpps igenom av ST. I andra fall delas långa avstängningar ut av förbundet. Hästägare kämpar (men får ingen hjälp av ST) för att få korrekt information från ”sin” tränare.

ST behöver ”jacka” upp sig ordentligt framöver och bli bra mycket mer kundorienterade än vad de är idag.

Trots allt blir det allt färre aktiva i sporten. ST behöver omgående en ny approach gentemot både aktiva och hästägare.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se