STRÄNGNÄS: Härligt att Nuncio blir kvar i Sverige som avelshingst. Om jag förstått rätt har Menhammar Stuteri gått in som delägare i en av världens bästa travhästar genom tiderna.

Även om säsongen 2017 inte blev någon hit för Nuncio har han i princip i varje start sedan debuten i juli som tvååring visat sin storhet. Travhästar som vinner stora lopp i Nordamerika samt i Europa har en alldeles speciell plats hos mig.

Visst, prislappen för att nyttja Nuncios tjänster som avelshingst är hög (75 000 kr vid levande föl) dock hade jag förväntat mig en högre prissättning.

Det kommer bli en stenhård konkurrens om de fina märrarna denna säsong. Maken till bra (och dyra) avelshingstar har vi nog inte sett maken till förr. Möjligtvis i slutet av 80-talet.

Dyrast är nog Muscle Hill som tar nästan 250 000 kr vid levande föl. Ready Cash kostar nästan 200 000 kr vid bokning!! Bold Eagles prislapp är knappa 150 000 kr. Propulsion kostar 100 000 kr och unge Villiam kostar 90 000 kr.

I den jämförelsen vill jag tycka att man får mycket för pengarna om man använder Nuncio. Förvisso kommer det säkert bli en hel del framtida 1,5-åringar till salu efter honom om något år. Detta med tanke på att han säkerligen kommer betäcka full bok (150 ston) samt han finns på färsk sperma.

Kretsen kring Readly Express spolade som bekant hästens ordinarie körsven Jorma Kontio inför Ready Cash-sonens äventyr i Frankrike denna vinter.

Att Jorma Kontio även duger på Vincennes fick vi ytterligare bevis på förra veckan då Jorma flög ner till Paris för att köra Susanne Richters ånglok M.T.Joinville. Plättlätt seger för Jorma efter en distinkt styrning. Sådant gillar jag.

Ett mycket tragiskt öde råkade Joakim Lövgrens stjärna Alfas da Vinci ut för i lördags. Vänster framben gick rakt av in på upploppet. Hans liv gick naturligtvis inte att rädda.

Lätt att säga detta efter loppet. Men hur tänkte tränare Lövgren och hans kusk Björn Goop inför loppet? Att hästen var halt innan loppet behöver man inte vara veterinär eller travtränare för att se. Alfas da Vincis provstart lämnade mycket övrigt att önska. Trots det skulle loppet genomföras. Nu slutade detta mycket illa.

Att travhästars ben går rakt av ( i Alfas da Vincis fall vänster framben) är mycket ovanligt. Dessa trauman brukar mest förekomma inom galoppsporten där det händer då och då tyvärr.

I lördags fick inte Alfas da Vinci det skydd som alla hästar skall ha, det vill säga halta hästar skall icke starta.

Alfas da Vinci blev sviken av oss människor. Bedrövligt.

ATG:s Winterburst är avklarad. Till slut så nådde trots allt ATG fjolårets siffror, och det nästan på pricken. Det var starkt gjort av ATG. Winterburst-omsättningen nådde 439 miljoner kronor, med andra ord identiskt lika som säsongen innan.

På gamblersvardag.se hittas en genomgång av V75-omsättningen 2017 kontra 2016. När denna läses blir man ändå en smula orolig.

V75 (2017) tappade cirka 156 miljoner totalt i jämförelse med året innan. Detta trots (eller på grund av?) sex V75-omgångar mer än 2016. Under 2017 avgjordes det 83 V75-omgångar mot 77 året innan.

Snittomsättningen på V75 under 2017 blev 65,4 miljoner kronor mot 72,5 miljoner kronor för 2016. Det är ett tapp på 10%.

Jag tror också ATG behöver fundera ordentligt på om det skulle behövas en generell radprishöjning (streckspelen) gällande spelbolagets radpriser. I takt med allt färre hästar i loppen så sjunker ju svårighetsgraden för spelarna. Det innebär allt fler Jackpots för ATG och jag vill nog tro på att spelarna kommer vissna en hel del under 2018 om detta fortsätter.

Visst, är banorna tunga och svårsprungna ökar ju det med skrällar. Oftast är det dock fina förhållanden och det gör att favoriterna brukar rinna undan till slut. Vi får se hur det ”utvecklas” framöver.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se