SKARA: Årets vinnare av Svensk Uppfödningslöpning Global Welcome ser kanske inte helt färdig ut ännu? Stilen påminner ibland som en tax.

S.J’s Caviar-sonens inställning är dock alldeles underbar.

Fullt troligt kommer hans goda kvalitéer från gigant-stoet Lady Ann Reed. Global Welcome är nämligen linjeavlad (6×4 med x-faktor just på Lady Ann Reed) på ett av världens främsta ston (läs avelssto) genom tiderna, just denna Lady Ann Reed.

Hon var född 1955 och hade en god karriär på banan. Hon slutade med ca 33 000 usd på kontot efter sin tävlingskarriär.

Dock har hon varit en enorm linjebildare som avelssto. I sin tur har hennes döttrar fört hennes goda gener vidare.

Jag nämner några kanoner från hennes blod så ni skall förstå hennes kapacitet som avelssto. Russel November, S.J’s Caviar, Toss Out, Peaceful Way, Pablo As, Winky’s Gill, Tarport Frenzy, Tarport Bridget, Katinka Broline, Steinlager, Leander Blue Chip, Larue Blue Chip, Evann C, och Shiway S:t Pat.

Jag skulle kunna nämna många fler. Säkerligen skulle det bara trötta ut er.

Vi som följde travet redan på 70- och 80-talen blev bortskämda med framför allt Wallner/Lindstedts fina USA-importer. Många av dem hade just Lady Ann Reed i sin stamtavla. Just Håkan Wallner låg ljusår före sina tränarkollegor när det gällde avel. Svensk travsport tror jag inte förstår just Håkan Wallners insatser för sporten.

Finland fyller 100 år idag som självständig nation. Våra finska bröder/systrar är i mångt och mycket ett hästfolk.

Kanske deras främsta häst genom tiderna på varmblodssidan är det svenskfödda stoet Charme Asserdal (Train Bloc-Numancia).

Hon köptes för en billig penning (8000 kr) av Timo Eve 1974 som 1,5 åring. Charme Asserdal blev sedan en kanon på tävlingsbanan. Redan som unghäst utmärkte hon sig med flotta framgångar. Hon knöt upp svansen på den äldre svenska eliten som fyraåring när hon vann den första upplagan av Jubileumspokalen 1977 inför drygt 30 000 personer på Solvalla.

Charme Asserdal hade också den goda förmågan att orka utvecklas även som äldre tävlingshäst. Dock gillade hon inte två heat. Det fick vi se i Elitloppet flera gånger. Charme Asserdal hann starta 168 gånger, 82 segrar och dryga 3,1 miljoner kronor intjänat blev det för Train Bloc-dottern.

På kallblodssidan av goda finska kallblodshästar drar jag fram Ero Lohko, som gärna badade sauna med sin tränare och körsven Kaarlo Partanen. Vi minns också Vieteri och Ponseri.

Vad är det som händer på Jägersro? Tävlingar igår. 9 lopp och totalt 81 hästar med i loppen. Jag som verkligen uppskattar just Jägersro med sin stallbacke, träningsanläggning och innovativa kompetens genom åren.

Nu är det minst sagt tunt i loppen. Bara en tillfällighet, eller är hästbristen ett faktum i södra Sverige?

Intressant att ta del av Solvallas propositioner för januari. Helt klart är det ett fokus på deras nya tävlingsdag, tisdagarna. Mer prispengar och säkerligen bättre hästar på tisdagarna än det blir på onsdagarna. Här dansar inte sport och spel i takt med varandra. Det ganska iskalla spelet V64 på tisdagar med riktigt fina hästar. På onsdagarna Hasse Skarplöths prestigeprojekt nr 1, nämligen V86 med säkerligen icke så namnkunniga hästar.

Det blir ett intressant ”projekt” att följa.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se