STRÄNGNÄS: Riktigt surväder just nu i Mälardalen. Säkerligen svårt jobb för många banarbetare runt om i landet för tillfället.

Förändringens tid för svensk travsport är definitivt här. Igår meddelade en del styrelsemedlemmar i Svensk Travsport (ST) att de vill avsluta sina mandat till våren.

Kanske är de nöjda nu när Pokalåret är spikat för 2018? Också väntar högst troligt en hög framtida arbetsbelastning för medlemmarna i ST:s styrelse nästa år.

Mycket kommer bli väldigt annorlunda när avregleringen slår igenom 2019. Just nu vet vi inte hur framtida spelregler för 2019 kommer se ut. Dock kommer det snart klarna även det.

Om jag förstår rätt bidrar nuvarande ledning på ATG med cirka 100 milj kr till att fylla pokalen med. Närmare 200 milj kr kommer från tidigare ledningars (läs ATG:s) arbete.

Dock skall ju också tilläggas att dessa pengar inte är ”nya” pengar till sporten. Egentligen är det delvis uteblivna pengar till de aktiva från åren 2015-2017.

Som sagt, mycket kommer hända framöver. Skilsmässan mellan ATG/ST har börjat inledas. Att ATG flyttar sin verksamhet från Solvalla till ett mer ”attraktivt” läge i Stockholm tar jag för givet. Säkerligen en bra lösning. ATG och ST bör nog inte sitta i samma lokaler i framtiden.

Hur kommer ATG och deras ledning klara sig i framtiden? De har en tuff resa framför sig. Utan kunskap om spel och sport samt avsaknad av empati för de aktiva har de som sagt en guppig resa framför sig. De måste naturligtvis stärka sin laguppställning med folk som kan hästsport samt spel. De duger naturligtvis inte enbart med akademiker från ex Handelshögskolan i framtiden.

Konkurrens för ATG kommer dyka upp. Jag har mycket spänd på vad till exempel franska PMU kommer hitta på.

Fick uppgifter om att det idag finns cirka 7 000 hästägarföreträdare till häst i A respektive B-tränade hästar.

Vid sekelskiftet (för snart 18 år sedan) var siffran cirka 13 000 stycken. I princip en halvering. Bara att inse att svensk travsport gällande antalet hästägare är inne i en återvändsgränd.

Jag skulle vara mycket intresserad av att hitta siffror på hur många treårsstarter idag som sker med någon form av barfotabalans jämfört med för 10 år sedan. Att vi bränner ut våra unga hästar i snabbare takt än för ett decennium sedan står också helt klart.

I takt med premiechansen, mer penningstinna unghästlopp lever våra unghästar allt farligare.

Tyvärr har inte idag ST:s ledning mod nog gentemot de svenska tränarna att även förbjuda barfotastarter för våra treåringar likt Le Trot gjort i Frankrike. Synd.

Vad vill jag säga med det. Jo, vi kommer behöva våra framtida hästar längre än enbart tre och eventuellt fyraårssäsongerna. Krasst behövs de längre som spelobjekt än vad de är idag.

I alla fall skönt för spelare, hästskötare (de slipper mecka med att dra av och sätta på skor före och efter start) och säkerligen för hästarna också att slippa springa barfota på hårt och vasst grus under vintermånaderna. Allmänt barfotaförbud för vintern börjar ju som bekant just idag.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se