STRÄNGNÄS: Kallt här i Strängnäs för dagen. Tjälen börjar borra ner sig i backen. På andra sidan Mälaren, nämligen utanför Enköping är det lika kallt. I Enköping bor ju som bekant Nuncio. Är han månne snart på väg mot varmare (läs Paris) breddgrader?

Nuncios tränare är en mästare på att hålla alla (vi travintresserade) på halster. Nu har vi ju förstått på Stefan tidigare att Nuncio inte gillar vinter. Kanske då läge att snart ge sig av mot Frankrike?

Breeders Crown-finalerna avgjordes i söndags på Sundbyholm. Börjar faktiskt bli en smula bortskämd med alla fina hästar för dagen. Har aldrig sett under mitt travintresse (45år nu) så många fina och bra hästar som just nu. Jisses, vilken kvalité de har numera.

Inget undantag i söndags alltså.

Pine Chip-sonen Infinitifs avkommor flyttar fram sin fars positioner allt mer. Det blev en dubbelseger i klassen för 3-åriga hingstar och valacker genom Lucifer Lane och Vainqueur R.P (vilket lopp efter galopp).

Lucifer Lanes framgångar går hem runt om i stugorna i Sverige. En liten tränare med en vanlig ägare. Att dessutom en amatör kör honom i loppen är nästan för bra för att vara sant. Hoppas att marknadsförarna av svensk travsport inser Lucifer Lanes värde som reklampelare för sporten.

Johan Untersteiner hade kanske sin bästa dag (Derbyt undantaget?) som aktiv i söndags. Tre segrar av fyra i Breeders Crown-finalerna, varav två egentränade.

Receptet för segrarna (alla tre) är nästan som alltid när Johan vinner storlopp, nämligen tidigt till ledningen.

Johans Cyber Lane är ju hur bra som helst. Cyber Lane kan vara en häst för den yppersta eliten redan nästa år. Cyber Lane är tillsammans med Diamanten Sveriges bästa 4-åring under året.

Unrestricted är en mer oskrivet kort inför framtiden vill jag tycka. Hon har varit minst sagt ojämn detta år. Kanske vände det för henne i söndags?

Candy la Marc såg slagen ut på bortre långsidan. Över upploppet visade dock Scarlet Knight-stoet oerhörd moral och vann till slut lätt. Värt att tillägga är att Candy la Marc tränas av en amatör (Lars Marcusen) från Jylland. Candy la Marc borde rankas som det bästa treåriga stoet i Sverige. Hon har ju nu vunnit både Oaks och Breeders.

Efter söndagens svenska Breeders Crown-finaler är det också värt att skicka en tanke till den franske uppfödaren samt ägare och tränare Henri Levesque. Det är många år sedan han gick bort. Dock gjorde han travsporten en alldeles suverän tjänst när han betäckte sin fantomsto Roquepine med USA:s då bästa avelshingst Star’s Pride. Avkomman kom att heta Florestan.

Denna Florestan som först blev statslös. Han blev inte registreringsbar i den franska stamboken till att börja med. Franska förbundet tog sedan sitt förnuft till fånga och plockade in han till slut i boken.

En av Florestans söner är Quito de Talonay. Just Quito de Talonay börjar allt mer likna en gigant i travaveln.

Quito de Talonay är morfar till Raja Mirchi som i sin tur är far till Cyber Lane. Quito de Talonay är morfar till Unrestricted. Ready Cash har Quito de Talonay som morfarsfar. Ready Cash är ju som bekant far till Breeders Crown-tvåorna Caddie Lisieux och Dibaba.

Ett tips, försök hitta en gnutta Quito de Talonay-blod i din nästa häst. Då får du nästan per automatik styrka i din häst.

Tyvärr kunde jag inte besöka Sundbyholm den gångna helgen. Fick nöja mig med att lyssna på Stefan Hultman på ATG-Live. Inget dåligt alternativ måste medges. Alldeles fantastiska berättelser och iakttagelser av den gode Stefan. För en gammal travnörd är det Julafton att få lyssna till Stefan och se på underbara hästar.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se