BORGHOLM: Riktigt hyggligt väder på Öland idag. Förvisso är det säkerligen bättre här på sommaren men man kan inte få allt. Det blir en lång hemresa till Strängnäs i eftermiddag gissningsvis.

Jisses, vilka Breeders Crown-semifinaler det blev i söndags på Solvalla. Återigen blir jag imponerad av vilka hästar som produceras i Sverige.

Häftigast i söndags? För mig är valet enkelt. Rajesh Face! Vilken utstrålning denna häst har. Min absoluta favorithäst är han Raja Mirchi-sonen. Låt oss hoppas på att han håller sig sund och frisk framöver. Då kan kommande vinter bli mycket spännande för denna läckerbit.

Det syntes också från Breeders Crown i söndags att säsongen varit lång för en del hästar. Framförallt för de hästar som matchats hårt i ett flertal unghästlopp under året. Det tar på krafterna för många hästar att vara med i de penningstinna unghästloppen. Hoppas de får vila någon månad nu och ladda om batterierna inför nästa säsong.

Också roligt att det blev framgångar för en del mindre tränare och amatörer i söndags. Svensk travsport är i ett stort behov av att sporten blir bredare och att fler än bara storstallen har framgång. I söndags fick vi se att det finns chans för både amatörer och mindre proffstränare att nå framgång i unghästloppen. Mycket bra.

Följde travet i söndags på ATG-Live. En fröjd att lyssna på Stefan Hultman som bisittare. Detta är vi travnördar inte bortskämda med sedan tidigare. Stefan berättar och beskriver hästarna som ingen annan har gjort förut i svenska travsändningar. ATG-Live med Stefan Hultman är i princip i samma klass som Viasats Champions League-sändningar.

Bara två månader kvar till det så kallade ”Pokalåret”. Låt oss nu hoppas att detta berömda framtida år blir av. Jag vet inte med hur många miljoner kronor ATG/ST:s nuvarande ledning av egen kraft fyllt pokalen med? De dras fortfarande med en enorm kostnadsmassa. Jag gissar och tror att de trots allt snart måste börja banta denna volym.

Är det exempelvis försvarbart att ha en TV-sändning på onsdagarna i nuvarande format för endast cirka 35 000 tittare?

ST verkar i alla fall tagit sitt förnuft till fånga och lanserar inga SHL-andelshästar kommande vinter. Senaste säsongen kostade nog en bra slant för svensk travsport.

Nuncio ut på lördag igen. Han har inte varit sig lik detta år jämfört med tidigare säsonger. För mig är han förlåten. Efter att ha levererat fyra osannolika säsonger som 2-5-åring kanske kropp och huvud börjar säga ifrån? Möjligtvis känner hans tränare Stefan Melander något i träning och tävling som vi andra inte ser.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se