VÄSTERVIK: Hösten är nu definitivt är. Ett lätt duggregn faller över Västervik för tillfället. Det blev en tidig revelj i morse i Strängnäs för att efter stallsysslorna ta bilen ner mot Småland.

Det blev inget besök på Solvalla under helgens tävlingar på Solvalla. Efter två dagar på Wenngarn och hästauktionen där räckte inte orken till riktigt för att även gå på trav.

Apropå auktion. Tycker nu att Wenngarn-gänget börjar få till sin auktionsplats. Säkerheten har skärpts gentemot hästarna. Mer mat finns tillgängligt för besökarna. Sittplatserna är fler även dem. Dock vågar jag inte tänka på hur Wenngarn skulle funka vid exempelvis regnväder. Då blir det nog inte speciellt kul där. Varken för hästar eller människor. Tycker då mest på att det i princip enbart är gräsytor på Wenngarn.

Auktionspriserna var dåliga på torsdagskvällen. Däremot så var fredagen betydligt bättre. Läste att de var upp 22% gentemot första dagen. Det var också betydligt mindre folk på plats under torsdagen. Kanske också starttiden på torsdagen var en smula för tidigt med start kl.16.00?

När jag tittar igenom vilka som köpte köpte häst så är det skillnad mellan torsdag och fredag. På fredag var det i princip enbart professionella travtränare som står noterade som köpare. Som sagt, torsdagen behöver tittas över inför nästa år.

Jag och sonen var svaga för nr 214 G.K.Aktuell (Brad de Veluwe), en vacker svartbrun hingst som påminde en hel del om Nuncio.

Nr 250 Gala Shadow gillade vi också. Mödernet med Ready Cash som morfar är intressant.

På torsdagen tyckte vi mest om Nr 78 Lasse Viking Tess (Aga Khan Boko) en häst med enorm utstrålning samt nr 88 Jayna Leejs (Never Again) som var en riktig pärla.

Det blev inget köp denna gång. Även om vi var nära på G.K.Aktuell.

Oerhört glädjande seger för Candy la Marc i Svenskt Travoaks igår på Solvalla. En amatör (Lars Marcusen) från Vejle i Danmark är uppfödare, tränare och ägare till denna fina travare. Candy sprang även med skor runt om vilket är oerhört ovanligt numera i de stora unghästloppen. Erik Adielsson körde ett helt optimalt lopp med Scarlet Knight-dottern.

Ja, det går även idag att vinna stora 3-åringslopp utan att ha Ready Cash eller Muscle Hill som far till hästen, och det är gott det.

Vad säga om Villiam? Vilken härlig häst han är. Kriteriesegern togs trots allt väldigt lätt. Segertiden blev enorma 1.12,0a/2640m. Timo Nurmos har en oerhörd träffsäkerhet gällande Svenskt Travkriterium. Sjätte segern på de senaste 11 åren. Unikt minst sagt.

Villiam har pappren i ordning. Far är Muscle Hill och mor till Villiam är den fina märren Gold Strike. Timo är uppfödare samt även ägare till Villiam.

Jorma Kontio, en man att verkligen hålla i handen när det gäller att vinna stora lopp körde som bekant Villiam till segern.

Om jag minns rätt från igår så gick alla prisplacerade hästar i årets Kriterium barfota runt om. Den ”moderna” balansen helt enkelt.

Hästarna springer i många fall fortare med en sådan balans. Nu är jag ingen vän av att våra unghästar skall springa så pass fort de gör idag. Vill tro att sådant sliter på dem både fysiskt och psykiskt. Tror det skulle vara till gagn för både sport/spel samt hästar om de slapp springa dessa tider spå pass tidigt i sina karriärer.

Tror vi behöver dessa profiler som spelobjekt mer än bara ett fåtal gånger.

Den berömda bortgångna tränaren i USA Billy Haughton sa för många år sen att travarna kommer likna galoppörerna i framtiden. Det vill säga att de springer sina snabbaste tider i livet redan som unghästar.

Vi är där nu.

Till slut, underbart var det igår att lyssna på ATG-Live. Lennart Forsgren och Stefan Hultman förgyllde min eftermiddag under söndagen.

Drole de Jets seger i Europaderbyt i lördags värmde. Far till Drole de Jet är den numera 27-åriga giganten Coktail Jet. Ibland behövs det inte en Ready Cash eller en Muscle Hill-avkomma för att vinna ett lopp med 2 miljoner kr i förstapris. Nyttigt också för sporten att ett franskt ekipage vinner ett storlopp i Sverige igen.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se