STOCKHOLM: Då är det dags igen för Elitloppshelgen. Det ser ut som det blir ett strålande väder alla tre dagarna med riktigt varmt väder lördag samt söndag.

Vi får hoppas att besökarna på Solvalla denna helg inte bara dricker alkohol (uttorkande) utan även vanligt vatten (rekommenderas).

37 000 besökare kom det till Vincennes i januari när årets Prix d’Amerique avgjordes. Entréavgiften på världens kanske häftigaste travbana var då 5 euro.

Solvalla når inte 37 000 personer på söndag. Dock blir det säkerligen en fin publiksiffra. Solvallas ledning är inte blyga jämfört med sina kollegor på Vincennes. Entréavgiften på söndag är på 350 kronor.

Den bästa publiksiffran gällande Elitloppet tror jag är det från 1995 (Copiad vann) på 36 640 personer.

Jag tror att entrépengen till Meadowlands största dag Hambletonian ligger på 5 dollar.

Vem vinner årets Elitlopp? De flesta tror på Bold Eagle. Det kanske är så enkelt att Ready Cash-sonen bara städar av sina konkurrenter plättlätt. Nu brukar det inte vara så enkelt när det gäller att vinna Elitloppet.

Liten bana, en körsven som aldrig varit bland de tre i sina tidigare styrningar i Sverige. Två lopp osv mm kanske talar emot Franck Nivard och Bold Eagle på söndag?

Jag håller verkligen tummarna för 12-årige Spring Erom och 5-årige Tjacko Zaz på söndag. Vad jag vet har en 12-årig häst aldrig tidigare startat i Elitloppet. Nu vet vi ju sedan tidigare att Spring Erom är en alldeles unik häst.

Jag gillar att Tjacko Zaz till slut fick en inbjudan till årets Elitlopp. Tjacko Zaz är en en riktig ”runner-up” med fem raka segrar samt att han även är Sveriges snabbaste häst 2017 med 1.09,5a. Dessutom med legendaren John Campbell i sulkyn. Hur häftigt som helst. Jag gissar också på att tränare Nurmos skött träningen exemplariskt med Tjacko Zaz.

Elitloppsstartfältet är i år på förhand enormt vasst. Visst, nu saknas ett bra helamerikanskt ekipage. Jänkarna vill inte längre komma till Sverige trots direktflyg. Vi saknar också Jean-Michel Bazire och hans hästar. Det går inte att göra alla nöjda. Och jag gissar på att vårt tävlingsreglemente ”skrämmer” bort en del deltagare från utlandet.

Det är nog också sista året vi ser direktflyg från USA till Sverige. Enbart utvandrade svenskar nyttjar Benders flygplan. Nu när också Svanstedts Resolve gör sitt sista år på tävlingsbanan är det nog ingen vild gissning på att det inte blir något flyg nästa år.

Blir också intressant att se Lutfi Kolgjinis Rajesh Face över 1640m i fyraåringseliten. Rajesh Face är min derbyfavorit detta år. Tror inte riktigt att han hinner med över sprinterdistans. Blir dock enormt roligt att se honom på banan igen efter att ha varit borta en stund från banan.

Med hopp om en riktigt fin Elitloppshelg.

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se