STRÄNGNÄS: Spring Erom, vilken hjälte han är. Totalt raka motsatsen till vad all modern travsport är för dagen. Han springer med skor, ingen jänkarvagn och öppet huvudlag. Nu är Spring Erom inne på sin sista säsong på tävlingsbanan. Gentle Star-sonen gör allt fortfarande med bravur. Hans inställning till att tävla är alldeles excellent. Det är svårt att inte tycka om Spring Erom.

Tre hästar vann på V75 i lördags med skorna på. Två från Kolgjinis stall samt då även ovannämnda Spring Erom. Lutfi Kolgjini är inte mannen som rycker skorna i onödan på sina hästar. Stall Kolgjini vann fyra lopp (två inom V75) i lördags på Jägersro. Alla fyra vinnande hästar gick med skor runt om. Det måste anses vara unikt i dagens travsport. Vad vinner då Ludde på att vara så envis/tjurig med att behålla skorna på? Högst antagligen får han en häst som tävlar någon säsong längre än konkurrenternas hästar och samtidigt då tjänar mer pengar. Ja, det finns stora pengar även för våra äldre hästar. Det kanske glöms bort numera när ”alla” hästar skall ge järnet som treåringar.

Jag måste medge att jag är oerhört svag för Raja Mirchi-sonen Rajesh Face. I Rajesh Face har nog Kolgjini en häst som kan vinna Prix d’Amérique i framtiden. Stammen med franska inslag. Lugn treårssäsong. Skor på. Allt talar för en suverän framtid för Rajesh Face. Segern i lördags i Derby Trail på Jägersro var magnifik. Hoppas nu Ludde inte tar ut honom i Kungapokalen utan istället går ”all-in” till höstens två Derbyn. Dels det svenska samt även Europaderbyt.

Intressant att studera Bold Eagles-stamtavla lite mer. Måste nog vara knepigt för fransmännen att medge att Bold Eagle har ca 53% amerikanskt blod i ådrorna. Alltså det franska blodet är en minoritet i nationalidolen Bold Eagle.

Nu på onsdag är det 50 år sedan Ego Boy föddes. Denna Ego Boy som betydde så mycket för svensk travsport under 70-talet. Ego Boy lyfte in sporten i det svenska folkhemmet. Det var svårt att inte bli tagen av denna fantastiska häst när han vann Elitloppet 1973. Det Elitloppet var mitt första på plats. Även om jag var väldigt ung då så är minnesbilden intakt från den 27 maj 1973. Roligt att Sulkysport och Claes Freidenvall skrev en sådan fin artikel om vår kanske främsta (?) häst genom tiderna i förra veckans tidning.

Travsporten laddar nu inför en spännande påskhelg. Många fina hästar skall ut och tävla. Ser fram emot att vara ledig och även följa travet en smula under kommande påskhelg.

Glad Påsk!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se