STRÄNGNÄS: Att travsportens nuvarande administration regerar som den nu gör när snart monopolet bryts är icke konstigt på något sätt. Jag ser det som ett naturligt beteende trots allt. Att Hästsportens Hus administration i princip har haft fritt fram att göra vad den så önskar har ju varit legitimt i många år. Att ST gett ATG/Kanal75 ”fri lejd” sista 15 åren är för mig den absolut största gåtan inom hästsporten här i Sverige genom tiderna.

Vill ATG:s marknadsavdelning satsa på SHL och lägga nästan 30 miljoner kronor/år på det så gör man det. Vill Kanal75 satsa på ett helt nytt positioneringssystem för ca 70 milj kr trots att det finns billigare alternativ tillhands så gör man också det.

Vill ATG:s eventavdelning åka till USA så gör man det. Vill Kanal75 flytta från Solvalla till innerstan så gör man det osv osv.

Nu stundar det snart nya tider. Monopolet är som sagt på väg att brytas och att dessa extravaganser som administrationen lagt sig till med under många år är snart ett minne blott. Enbart nuvarande administration kommer sörja förlusten av detta. Alla andra inom sporten är vad jag ser vinnare med att nuvarande administration blir konkurrensutsatt.

Hästsporten slipper också att fortsättningsvis betala cirka 1,3 miljarder i skatt varje år till staten, det vill säga att skatten är omsättningsrelaterad. Naturligtvis ett vansinnigt upplägg som levt kvar sedan 1974 då ATG körde igång sin verksamhet.

Det mest knepiga i allt detta är varför inte ST gjorde detta jobb själva för 10-15 år sedan som nu andra aktörer gjort och snart lanserar i Sverige?

De närmaste månaderna blir oerhört intressanta att följa.

Borde inte ST:s avdelningschefer vara förbjudna att köra totalisatorlopp i Sverige?

Timoko, vilken evighetsmaskin han är. Fjärde segern i Criterium de Vitesse kom igår på flotta tiden 1.09,5a/1609m.

Red Rose America, hoppas hon tävlar även denna säsong.

Usch! På onsdag börjar tränarna rycka skorna av treåringarna i Margaretaserien på Solvalla. Förbjud detta elände snarast. Det gör inget att treåringarna springer någon sekund långsammare med skor på än barfota. Då får de längre tävlingskarriärer istället.

De aktiva var tappra i lördags på Bollnäs. Snyggt gjort minst sagt. Denna vinter har varit svår för alla som jobbar inom hästsporten. Hoppas nu på att tjällossningarna är över.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se