STRÄNGNÄS: Vilken franskfödd häst är bäst genom tiderna? De som är lite yngre kanske säger Bold Eagle eller Ready Cash. Om vi tittar tillbaka genom åren och tar fram de mest namnkunniga franska hästarna som funnits så kanske vi hittar ett svar?

Parametern för ”bäst” i detta fall är antal vunna Grupp1-löpningar. I Frankrike samt även utomlands. I siffrorna är även montélopp inkluderat. Montén är som bekant stor i Frankrike och jag vill nog tro att det är bäst att ta med den i statistiken.

Det är alltid vanskligt att jämföra en häst från förr mot en häst som tävlar just nu. Andra förutsättningar i upplägg, tänk, tävling , avel, antal Grupp1-löpningar och så vidare. Testar dock detta ändå.

Ideal du Gazaeu hingst f.1974 11 grupp1-segrar i Frankrike + 17 utomlands = 28st

Bellino II hingst f.1967, 23 grupp1-segrar i Frankrike (varav åtta i monté) + 5 utomlands = 28st

Une de Mai sto f.1964 18 grupp1-segrar i Frankrike (varav en i monté) + 9 utomlands = 27 st

Ourasi hingst f.1980 22 grupp1-segrar i Frankrike + 3 utomlands = 25 st

Roquepine sto f.1961 11 grupp1-segrar i Frankrike + 8  utomlands = 19 st

Av mer moderna hästar hittar vi exempelvis Ready Cash med 9 grupp 1-segrar i Frankrike. Bold Eagle har nått 7 grupp 1-segrar hittills. Varav 6 st i Frankrike. ”EuropaDerbyt” vann ju som bekant Bold Eagle i Wolvega, Holland. Timoko är jag lite osäker på. Drygt 10 stycken grupp 1-löpningar har han vunnit. Absolut bäst av de nu aktiva hästarna i Frankrike är han definitivt, i alla fall gällande grupp 1-löpningar.

Härligt att min gamla favorit Ideal du Gazaeu ligger i topp tillsammans med Bellino II. Första gången vi nordbor fick se ”Idealen” var ju som bekant på Vermo 1978 när han vann Guldskon (föregångaren till Europaderbyt). Vilken häst han var ”Idealen”. Utstrålningen samt att han vann ”alla” stora lopp överallt gjorde honom till en av de största favoriterna genom tiderna.

Bellino II fick vi aldrig se i Sverige. Han var dominant i Frankrike på 70-talet och vann allt under flera år i Frankrike. ”Kungen av Savoyen” hittade även till Holland samt Italien. En makalös meritlista har han Bellino II. Ingen annan fransk häst kommer någonsin att komma upp till hans meritlista säsongerna 1975 samt 1976. Då rensade den starka hingsten alla stora lopp i Frankrike, både i trav samt monté.

Une de Mai, ett av världens bästa ston genom tiderna. Har ett svagt minne av henne från Elitloppet 1973. Hennes kapacitet var då som nio-åring kanske inte som vassast. Men att det stod drygt 8 miljoner kronor intjänat i hennes programrad blev jag då oerhört imponerad av.

Ourasi, kejsaren. Vann Prix d’Amerique fyra gånger. Kommer också ihåg när jag och min gamle vän Alan Shelton tog bilen ner till Åby Stora Pris 1988. Tyvärr kostade det mig två fortkörningar. Det var det dock värt när vi fick se den gode Ourasi bolla med motståndet i Mölndal.

Roquepine, såg jag aldrig live. Hennes meritlista är dock läcker. Dock vill jag nog påstå att hennes största merit är att hon lämnade hingsten Florestan. Kanske den största linjebildaren i Frankrike genom tiderna? Ja, så är det. Florestan har betytt oerhört mycket för den franska travhästen.

Alltså, Ideal du Gazeau tillsammans med Bellino II är Frankrikes mest meriterade (kanske inte bästa?) travhästar genom tiderna.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se