STRÄNGNÄS: ”Trots” att TV-sändningen från årets Breeders Cup i galopp var inriktad på sporten och inte spelet så blev omsättningen gigantisk. Hela 1,4 miljarder kronor omsattes till Santa Anitas två Breeders Cup-dagar. För oss som uppskattar hästsporten var TV-sändningen helt magnifik. Hästarna kom i centrum hela tiden och här var det inget snack om någon enskild spelform före hästarna inte. Breeders Cup är balsam för en hästsportsälskare.

”Hyggligt” med publik var det också på Santa Anita. I lördags kom det 72 811 personer till banan och totalt på två dagar kom det 118 484 personer till Breeders Cup.

Det svenska upplägget är ju som bekant att spelet går före sporten. Vi som följde TV-sändningarna från Breeders Crown på Sundbyholm blev återigen varse om det. Tittarna fick en ordentlig dos av ”ToppSju”. Nu vill jag inte höra ordet Top7 på ett tag tack.

Ser också att ATG/Kanal75 lagt en text om nytt tittarrekord från i helgen. Intressant att vi aldrig varit färre aktiva samtidigt som TV4 slår tittarrekord gällande trav.

Kanske blir det så här när ATG med ST:s goda minne, att enbart satsa på TV. Hasse Skarplöth och hans entourage hämtades från Viasat för enorma kostnader. Sen dess har fokus legat på TV och inget annat. Intressant att ST och de aktiva köper det upplägget. För mig är det en gåta.

Nu börjar det dock skönjas ljus i tunneln. Andra spelbolag siktar in sig på Sverige med totalisatorspel. Inom sex månader kommer ATG:s monopol gällande totalisatorspel vara brutet. Det innebär en helt ny tågordning för ATG/ST/Kanal75. Administrationskostnaderna måste då ner och besparingar måste göras inom Hästsportens Hus. Det stundar en spännande tid för svensk hästsport.

Romme körde lunchtävlingar förra tisdagen i busväder. SMHI gick då ut med en klass II-varning. Trots det valde måldomaren att ge startförbud när ett trettiotal ekipage strök för transporthinder. Jag vet inte hur måldomaren tänkte. Efter ett par timmar valde han dock att ta bort startförbuden.

Igår var det dags igen på Sundbyholm. Ett gotlandsekipage valde att stryka för transporthinder. Vips var måldomaren där med startförbud. Vågorna gick upp till 6-8 meter på Östersjön samtidigt som det blåste upp mot 20m/s. SMHI hade även denna gång gått ut med en klass II varning för Gotlands län.

Enligt domarbasen Staffan Falk skall inte måldomarna ge startförbud när klass II-varning råder. Uppenbart har flera svenska måldomare inte förstått budskapet från ST.

Det var inte lika mycket folk på Sundbyholm som Santa Anita vid helgens Breeders Crown. Tvärtom om måste nog sägas. Aldrig någonsin tidigare har det varit så glest befolkat vid finalerna av Breeders Crown.

Intressant att notera vid avelsloppet Breeders Crown att i bägge hingst/valackloppet var det just valacker som vann. Även andraplatsen togs av valacker.

Ready Cash överlägsen gällande de svenska treåringarna detta år. I topp med hela 8,6 miljoner kronor in. Tvåa ”Marre” med 6,3 miljoner kronor. Först på sjundeplats hittas Muscle Hill. Vad har hänt där?

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se