UPPSALA: Är det så att hingstägarna vädrar morgonluft efter positiva auktionsresultat säsongen 2016? Till syvende och sist så gäller det nog alla, det vill säga att få in mer kulor i börsen.

Finns det fog till ökad optimism gällande mer prispengar till de aktiva? Vad händer efter det så kallade ”Pokalåret 2018”?

Kretsen kring Europas championhingst Ready Cash har redan aviserat en ordentlig höjning av hans tjänster gentemot svenska stoägare säsongen 2017. För de föl som föds till våren tror jag mig minnas att hans avgift ligger på 8500 euro. För de föl som föds 2018 väntas det andra bullar för de svenska stoägarna. Levande fölavgiften kommer att vara 15 000 euro. Bokningsavgiften för de som vill nyttja Ready Cashs tjänster måste anses vara unik, 5000 euro! Jag vill nog påstå att ingen annan travarhingst i världen kommer i närheten av samma bokningsavgift som Ready Cash.

Den andra giganten inom travaraveln Muscle Hill är dyrare gällande levande fölavgift (25 000 dollar) men mer moderat prissatt när vi talar om bokning. Den ligger på 6000 kronor för den gångna säsongen. Vi får se om Muscle Hill även blir mer ”modernt” prissatt även han för nästa säsong.

Det blir spännande att ta del av hingstägarnas prissättning denna höst inför avelssäsongen nästa år. Jag vill nog tro att det blir en hel del höjningar av de populära hingstarna. De mindre populära kommer nog få det allt tuffare skulle jag tro. Segregeringen inom travsporten lär fortsätta.

Över 6000 personer hittade ut till Solvalla i söndags när huvudstadsbanan arrangerade breddtrav. Nu kom nog de allra flesta dit med tanke på att det var så kallad ”bakluckeloppis”. Hur som helst, siffran är imponerande. Upp till bevis för Solvalla nu på söndag. Då är allt som vanligt igen. Det vill säga 100 kr i entré samt 50 kr i parkeringsavgift när V75 och Breeders Crown-semifinaler avgörs på nationalarenan. Ifjol kom cirka 2100 personer till Solvalla samma dag.

Äntligen börjar ATG förstå att det trots allt inte kan stå rätt till med alla vinster till ATGs samarbetspartner i Belgien. Nu startar spelbolaget en utredning om detta. Bättre sent än aldrig. Först var det Tasmanien. Sen har har det varit främst märkliga vinster till USA. Nu är det Belgien och Finland som är på tapeten.

Ny säsong av ATG/Kanal75/TV4 verkar vara på gång. Mycket ”hysch-hysch”.  Hästportens Hus har en helt annan approach säsong 2. Tvärtyst verkar vara signaturen gentemot allmänheten denna gång.

Var har Kee Marcello och Patrik Sjöberg tagit vägen? Hör och läser inget om dem från styrd travmedia för stunden.

SHL-hästandelarna verkar vara en smula trögsålda. Kan det vara så att denna produkt är övermogen? Det vill säga att administrationen kör detta en gång för mycket  och att efterfrågan inte finns där trots allt.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se