LULEÅ: Uncle Lasse, hästen med de långa benen som unghäst fullkomligen flög hem årets Sprintermästare på Halmstad. När han väl slapp pjäxorna på framfötterna, samt när skygglapparna kom på huvudlaget då fullkomligen exploderade ”Farbror Lasse”.

Lasse gjorde samma katapultstart i fjolårets Hambletonian (där han slutade trea) som han gjorde i årets final av Sprintermästaren. Visst var det samma balans då som i torsdags på Lasse?

Imponerade vilken fysik han har Donato Hanover-sonen.

Årets Sprintermästarhelg tappade lite publik jämfört med ifjol. Det var torsdagskvällen som mest tog stryk. Möjligtvis finns det två orsaker. Ifjol var vädret bättre samt att Nuncio fanns i startlistan.

Tyvärr tappades det också omsättning. Nästan exakt  fyra miljoner kronor back jämfört med ifjol. Det har säkert ATG någon bra förklaring till.

Oerhört glädjande var det att se de ”gamla” Halmstad-gubbarna Harry Haythrow och Spring Erom först i mål i lördagens Gulddivision. Harry var först i mål före Spring Erom. De är 10 respektive 11 år! Dessa två hästar är motpolen till det intensiva unghästtävlandet som jag har lite svårt för numera. Gubbarna Harry och Spring Erom behövs för att intresset för travsporten skall överleva.

Raja Mirchi, vilken avelshingst han verkar bli. Han hade det minst sagt det trögt ifjol med sin första kull. Det är nog så att hans avkommor inte är de allra tidigaste. När de väl får lite tid på sig då jäklar. Bägge fyraåringarna Treasure Kronos och Tudor Kronos glänste i lördags på Halmstad. Treasure Koronos har tekniken med sig och Stosprintern vanns från dödens. Tudor Kronos är en slugger och återigen noterades han för ett svenskt rekord över lång distans när han vann Lördagsloppet.

Vad skall man säga om Lutfi Kolgjinis treåriga Rajesh Face? Svenskt rekord över medeldistans/volt på 1.13,2/2140m. Rajesh Face, vilken läcker häst.

Det måste sägas igen. Svensk travsport allra största styrka är dess hästar. Vilka jäkla atleter det är som tävlar på våra banor.

En annan vass atlet är naturligtvis Sauveur. Igår tog han hem Ulf Thoresens Minne på Jarlsberg och täppte nog till truten på en del kaxiga norrmän. Och på vilket sätt han gjorde det. Det blev en ”lugn” dödensseger på flotta 1.11,2a/2100m. Jag vill nog drista med att säga att Sauveur trots konkurrens från bland annat On Track Piraten och Your Highness är den bästa svenskfödda hästen för tillfället.

Apropå Your Highness. Örjan Kihlström ersatte den avstängde Björn Goop igår i franska La Capelle. Your Highness hade naturligtvis inga problem med det. Återigen en ny storloppseger för Your Highness noterades. Jisses, vilken utveckling hon haft efter flytten till Frankrike.

Det var lugnt med drivningsförseelser den gångna helgen. Det är naturligtvis bra för det har  varit lite för mycket av tuffa drivningar på slutet i Sverige.

En fråga inför Mikkeli-loppet den kommande helgen. Hur fort kommer Un Mec d’Heripre springa på söndag?

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se