UPPSALA: Måste medge att Jägersro-tränaren Tomas Malmqvist har ett riktigt gott psyke. Trots att han varit/är en jagad man av ST som hemskt gärna vill stänga av/bestraffa honom hårt för den så kallade ”Staro Harley-affären” fortsätter den gode Tomas att leverera.

Att Tomas är en unghästtränare av rang har han visat förut och Tomas fortsätter att vinna stora unghästlopp med i mitt tycke billiga hästar.

I lördags var det dags igen när Jocose-dottern Uncertain Age tillsammans med Christoffer Eriksson tog hand om stonas E3-final. Christoffer körde Uncertain Age med bravur och segern togs på ”open-stretch”.

Jag vet inte om det hänt förut i något så pass stort unghästlopp som E3 att en uppfödare står bakom de tre första hästarna i mål. I lördags lyckades i allafall Margareta Wallenius-Kleberg med den bedriften. Etta Uncertain Age, tvåa Undine och trea Unstirred Drink. En makalös bedrift vill jag påstå.

Reijo Liljendahl tog som tränare sin största unghästseger i lördags med stallets Policy of Truth. Denna valack är efter Explosive Matter som just är bäst som beskällare med sina duktiga valacker. Hambletonain-vinnaren Pinkman är en och Jim Oscarssons Explosive de Vie är en annan. Policy of Truth har ett underbart möderne. Elitloppsvinnaren från 1976 Dimitria är mormorsmormor till Policy of Truth. Skall vi tro att hans enorma styrka kommer därifrån?

Med tanke på att just Policy of Truth är valack kanske vi kan får njuta av honom på tävlingsbanan under flera år. Eftersom han inte har något avelsvärde borde det ligga i ägarnas och tränarens intresse att tävlas länge och framgångsrikt med honom.

För sex år sedan vann Amaru Boko på Sundbyholm och finalen av E3. Nu kom denna härliga son till Coktail Jet tillbaka till Sundbyholm i lördags som en vinnare. Det måste anses som unikt. Numera i regi Robert Bergh som är en mästare att få tillbaka gamla champions som vinnare igen.

Den gången Amaru Boko vann E3-final var det över 5000 personer i publiken på Sundbyholm.  Survädret i lördags skrämde nog bort en hel del människor. Nu var vi dryga 3700 personer på plats på Sundbyholm i lördags.

Hemmabanan Sundbyholm gör det svåra enkelt när det gäller att få folk att trivas och komma till banan när det vankas stortävlingar. En eloge till administrationen på Sundbyholm.

Lärlingen Daniel Wäjersten hade nog en tung dag i lördags. Hans snäva körning i E3-finalen bakom Overtimesåfin kostade 10 000 kronor i böter samt avstängning. Det var nog surt även om domen var helt rättvis.

Det går bra för Åke Svanstedt borta i USA. I fredags vann han försök i New Jersey Sire Stakes med den ytterst välutvecklade tvååringen New Jersey Viking (Muscle Hill-Hall of Wishes). Denna yngling noterades för snygga debuttiden 1.12,0a/1609m. Kanske en kanon i vardande?

Sveriges mesta lunchtravbana Solvalla fortsätter att köra lunchtrav. Idag är det dags igen för Solvalla. I fredags var det förra gången.

Snälla administrationen i Hästsportens Hus. Ge Solvalla en ärlig chans att fungera som en nationalarena för svensk travsport. Det börjar faktiskt bli pinsamt.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se