STRÄNGNÄS: Jag vet inte vad Solvalla måste bevisa för ATG/ST gällande ”Stresstravet” ? För visst är det väl ändå så att Solvallas junitester med ett snabbare schema bara är ett spel för gallerierna? Mitt tips är att ATG/ST inte bryr sig ett dugg om detta. Skarplöths favoritbaby V86Xpress ligger vad jag tror stenhårt kvar i tävlingsplaneringen 2017. Dock bra att tränarföreningen på Solvalla iallafall försöker samt visar vilja till förändring.

Jag hoppas förstås att tränarföreningen på Solvalla ändå förstår att Skarplöth inte är ett dugg intresserad av att exempelvis Solvalla skulle behöva ha en egen tävlingskväll. Skarplöths enda intresse är bruttoomsättningen. När ST också stödjer denna strategi så blir Solvallas intentioner enormt svåra att ro i land. Att sport och spel måste fungera i symbios är svårt att förklara för människor som inte är intresserad av själva hästen.

Det var en trevlig tävlingsdag på Jägersro i tisdags. Som sagts tidigare så är det kunnigt folk som både jobbar på banan samt att publiken är påläst. Tråkigt nog är det alldeles för tunt med hästar i ett flertal lopp numera på Jägersro. Felaktiga propositioner eller något annat?

E3-finaler på hemmabanan Sundbyholm till helgen. Spännande på alla sätt och vis. Har märkt de sista åren att jag har lite svårt att gå igång på treåringsloppen. Tycker att ljusen släcks allt för tidigt numera när det gäller dessa enorma talanger. Det tycker jag känns förbaskat tråkigt. Låt oss verkligen hoppas att någon eller allra helst fler treårstalanger orkar gå längre än bara treårssäsongen.

Någon viskade till mig att Premiechansen når 0,6% av alla hästar i kullen. Inte direkt någon breddsatsning kan man påstå.

Svensk travsport måste bredda sig, det vill säga attrahera fler med sitt kunderbjudande. Fler tränarlopp, fler amatörlopp, fler ungdomslopp och då inte enbart för E samt F-licenser. Egentligen är detta lätt att lösa men viljan verkar inte finnas längre. Prispengarna måste fördelas på fler händer än vad som görs idag.

Jobbar spelarna i Finland samt Belgien ihop när de spelar till Sverige? Ja, det för man nog ändå tro när vinstlistan från tävlingarna i tisdags på Jägersros V64 granskas. Robotspel i samförstånd från Finland och Belgien misstänks vill jag påstå.

Som sagt hemmabanan Sundbyholm arrangerar E3-finaler samt även V75-finalerna till helgen. Som vanligt så vilar inte administrationen på Sundbyholm när de har stortävlingar. Programmet och arrangemangen är digra på förhand. Hemmabanan är ett föredöme när det gäller att avhålla stortävlingar.

Björn Goop valde bort egentränade Pacific Broline igår på Solvalla för att istället köra åt franska stortränaren Fabrice Souloy i Rom. Björn vann storloppet med Timone Ek.

Erik Adielsson vikarierade storstilat och Pacific Broline plockade snyggt ner länge ledande Uncle Lasse efter en visslande avslutning.

Pacific Broline är minsann ingen dålig häst och han är ett suveränt möderne. Mormor är Gleam som vann Hambletonian Oaks för sin tränare Jimmy Takter 1994. Vi hittar också underbara avelshingsten Quick Pay i mödernet.

Far till Pacific Broline är den numera exporterade Celebrity Secret. Denna Celebrity Secret har väl inte direkt rosat marknaden som avelshingst och han återvände (som tävlingshäst?!) till Nordamerika för tre år sedan.

Fråga, varför är det så mycket galopper på svenska travhästar jämfört med exempelvis Frankrike och USA?

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se