KOLMÅRDEN:  Det är nog så att snart, väldigt snart petar Nuncio ner mina tidigare favorithästar Mack Lobell och Ideal du Gazaeu från förstaplatsen. Nuncio, vilken hjälte han är. Inte ofta vi ser dödenssegrar i Elitloppet.

Det fanns många bra hästar i årets Elitlopp. Jag tror nog aldrig att bredden gällande riktigt bra äldre hästar varit bättre. Dock är Nuncio huvudet högre sina konkurrenter för dagen. Alla hästar i årets Elitloppsfinal gick under 1.10. Har det hänt förut?

Roligt också att de amerikanska hästarna Resolve och Pinkman levererade så fint. Det var viktigt inför kommande år. Hoppas att det även nästa år blir direktflyg till Sverige från USA. Förhoppningsvis hänger då fler amerikanska tränare på än bara Jimmy Takter och Åke Svanstedt.

Också roligt att både försöken av Elitloppen vanns av franskfödda hästar. Timoko och Un Mec d’Heripre är inte heller de några dussinhästar.

Kanske de roligaste under helgen var att den ”gamle” mästerkusken Jos Verbeck levererade så väl. Förvånande, och också osmakligt hånades han innan tävlingarna i lördags skriftligt av vissa medarbetare på Kanal75. Känns inte speciellt smart att avlönade konsulter av hästsporten spyr galla över en körsven som vunnit fyra Prix d’Amerique samt två Elitlopp. Reprimand från ledningen på Kanal75 gentemot denna konsult borde utgå.

Tyvärr orkade inte omsättningen under Elitloppshelgen upp mot fjolårets siffror samt även tidigare års noteringar. Så blir det ibland och detta kräver nog eftertanke hos ATG.

Publiksiffrona under helgen får anses godkända.

Auktion i fredags i Upplands-Väsby. Många hyggliga priser på åringarna. Dock inga toppar. Ingen genomslagskraft från det unghästpaket som kom från ST veckan innan tyckte jag märktes. Det blir en oerhörd tuff resa för de svenska tränarna att behålla och även hitta nya hästägare de närmaste åren.

Tuffaste bestraffningen under helgen. Definitivt Narold Voxs startförbud (dålig prestation) efter att ha kommit i mål i Harper Hanovers lopp på 1.13,8v/3180m efter att haft tätkänning länge i loppet. Herregud, vad kräver vi av våra hästar egentligen? Skulle vara intressant att höra en kommentar från de som bestämde det.

Bird Parker, vilka jäkla lungor han har. 1.12,1v/3180m i Harpers. Helt vansinnig prestation.

Torvald och Gidde Palema, vilka härliga ”gubbar” de är.

Återigen, vilka fyrfotade atleter det finns på travbanorna. Härligt att få ta del av det.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se