FALUN: Jag vill nog tro att svensk travsport mest meriterade tränare känner sig en smula degraderad av Kanal75. Från att varit med som mycket uppskattad bisittare i kommentatorshytten syns och hörs Stig H Johansson allt mindre i travsportens tv-sändningar. De få gånger Stig numera medverkar så får han istället hålla till på en undanskymd plats på stallbacken.

Det kan tyckas vill jag påstå som resursslöseri att inte nyttja Stig eminenta kunskaper på ett bättre sätt. Nu får TV-tittarna allt som oftast lyssna på yngre tjejer (som förvisso kallas för experter) istället för travsportens nestor. Lite tragiskt kan tyckas men så kanske modern Trav-TV skall se ut?

Jag gissar på att Stig H Johansson snart tar sin mats ur skolan och avslutar sitt engagemang i Kanal75.

ATG har det fortsatt oerhört tufft med sin omsättning på vardagarna. Nuvarande ledning satsar allt på lördagar (V75) samt onsdagarna (V86). Till följd av detta rasar spelomsättningen de andra dagarna. Lunchtravet samt V64-tävlingarna tappar dryga 3 milj kr varje dag jämfört med i fjol. Med andra ord så flyttas omsättningen istället för att öka och det till dryga kostnader för svensk hästsport. Detta kan ju inte vara meningen, eller hur herrar Skarplöth, Tellander och Lindberg?

Det stundar suverän travsport till helgen. Jag tänker självklart på Prix de Amerique nu på söndag. Den nya franska kelgrisen Bold Eagle är storfavorit till segern. Kan någon hota honom? Tveksamt verkar det som. De som möjligtvis kan störa Ready Cash-sonen är Timoko, Voltigeur de Myrt och kanske fjolårets vinnare Up And Quick.

De svenska inslagen (hästar) är Mosaique Face och Oasis Bi. Fina hästar bägge två och med en smula tur med löpningsförloppen kan de sluta på framskjutna placeringar.

En rad andra svenska hästar startar i ramloppen på Vincennes. Det blir en härlig söndag att följa.

Jag har bara sett ett Prix de Amerique på plats. Det var år 2000 då General du Pommeau vann. Kändes en smula trångt och kallt på Vincennes den dagen. Annars är Vincennes-banan en pärla att besöka andra dagar än just Prix de Amerique. Förhoppningsvis hittar jag dit en dag detta år när det är fina tävlingar. Något att se fram emot.

Ha det gott!

Björn