STRÄNGNÄS: Conlight Ås var bara bäst i årets Derby. Drog tåget i tredjespår sista rundan och avväpnade länge ledande Västerbo Eclair till slut. Svante Båths Conlight Ås har enbart amerikanskt blod i sina ådror. Likaså har årets Derbysto-vinnare Evin Boko också ”bara” amerikanskt blod i kroppen. Evin Bokos möderne är unikt. I femte led hittas Canadas kanske bästa sto genom tiderna Armbro Flight som var en unik tävlinghäst för Joe O’Brien. Armbro Flight var också ett unikt avelssto som mor till bl a Hambletonian-vinnaren Armbro Goal.

Conlight Ås är uppfödd Ann-Christin Lorentzon och John-Erik Magnusson. ”Ås-hästarna” som denna starka duo står bakom har varit och är mycket framgångsrika på tävlingsbanorna både här i Sverige samt i Nordamerika. Conlight Ås härstamning är en smula gammal likaså Evin Bokos. De som påstår att snabba generationsväxlingar alltid är vägen till framgång bör granska stamtavlorna på Conlight Ås och Evin Boko.

Vi som uppskattar franskt blod får fortsatt nöja oss med att i de 30 vinstrikaste hästarna genom tiderna i Sverige med Victory Tilly och Commander Crowe i topp så finner vi franskt blod i 20 stycken.

Kommer Conlight Ås och Evin Boko utvecklas till bra hästar som äldre? Ja, varför inte. Båda två har startat sparsamt som unghästar och det kan hjälpa deras karriärer som äldre.

Administrationen på Jägersro verkar göra ett bra jobb. Publiken på Derbydagen uppgick till snygga 6.712 personer. Att jämföra med fjolårets 4.803. Förvisso var det säkert några som hoppade över lördagens regn och gick på söndagen istället.

Det är trevligt att vara på Jägersro. Kunnig publik som kan häst. Jag vill också tro att Jägersros VD Kent Öhlander är en bra man för jobbet. Kent är jordnära och har lätt för att ta folk. Hans kvalitéer kommer mycket bättre till användning på en travbana mot den tjänst som han hade tidigare på ATG. Bra val av Jägersros styrelse att knyta Kent Öhlander till jobbet som VD.

Omsättningen blev också fin på söndagen. 65,7 miljoner spelades det för totalt på Derbysöndagen. Ifjol var det 58,2 milj kr. Och detta utan senareläggning av V75. Lördagens siffror var inte bra. Senareläggningen hämmar V75-omsättningen helt klart. Totalomsättningen i år blev 111.8 milj kr. Förra året 116,2 milj kr. Visserligen jackpot ifjol. Hur länge kommer ATG och STs styrelser ha talåmod med ATGs ”DreamTeam”? För någon gång kommer väl ATG/ST börja titta på nettot, dvs vad som blir över?

Commander Crowe. Foto: Privat.

Förra veckans höjdpunkt för undertecknad blev ett besök på Snogarps Gård. Sällan jag sett något liknande. Jag kan förstå att Snogarps till antalet lilla uppfödning redan nått framgångar. Dubbelseger i lördags på V75 genom Buzz Mearas samt Balero Mearas.

Oerhört trevligt och se ”pensionären” Commander Crowe på gården också. Lite rund om magen förstås. Efter hans suveräna och tuffakarriär så hittade jag inte en prick på hans ben. Unikt.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se