GÄVLE: Inte någon gång i E3:s finalhistoria har de varit så få hästar som gått med skor på som det gjordes i lördags. Enbart fem hästar hade skorna på av 24 stycken finalister. Konkurrensen i treåringsloppen de senare åren har ökar markant. I takt med den kostnadsökning hästägarna råkat ut för så blir travhästarnas treårssäsong allt viktigare här i Sverige. Det innebär att maximal modern balans tillämpas av fler och fler svenska travtränare gällande treåringarna för att kunna konkurrera om de stora pengar som finns för de svenska treåringarna.

En av få tränare som står emot att köra treåringarna barfota är som bekant Lutfi Kolgjini. Den gode ”Ludde” har därför tror jag fått det allt svårare att konkurrera i treåringsloppen de senaste åren. Därför känns det roligt att Luddes Princess Face ”trots” att hon gick med skor kunde vinna stoavdelningen i korta E3 tillsammans med Adrian Kolgjini. Och vilket sett hon gjorde det på Princess Face. Fram till döden och relativt lätt ifrån till slut på svenska rekordet 1.11,1a/1640m på Gävles erkänt snabba bana.

Princess Face är dotter till den fantastiska Muscle Hill. Mödernet är magnifikt. Vi hittar Elitloppsvinnaren från 1976 Dimitria i fjärde led på morsidan. Princess Face inavelsprocent är i dessa dagar låga 10,31% samt det franska inslaget 10,2%. Med tanke på att Princess Face fortfarande springer med skor, har låg inavelsproent samt franskt inslag i blodet känns det som hon förhoppningsvis kan räcka några säsonger i den högsta eliten.

Hingstarnas avdelning av korta E3 vanns av Roger Walmanns Heavy Sound. Också det var en dödensseger. Heavy Sound sprang för första gången barfota och med jänkarvagn. Han svarade gott på det och vann på fina tiden 1.10,9a/1640m. Heavy Sound som kördes av Kenneth Haugstad har också han låg inavelsprocent i 11,24%. Det franska inslaget ligger på 10,36% med tanke på att mormor är underbara Ideal du Gazeau-dottern Lovely Godiva.

D’One fortsätter sitt framgångsrika gästspel i USA. I fredagsnatt var det dags för ny seger tillsammans med Örjan Kihlström. Denna gång på den gamla fina banan Vernon Downs där Örjan gav D’One ett alldeles underbart fint lopp. Örjan satt still på bortre långsidan där de övriga körsvennerna gjorde sina ”moves” När de andra hade kört klart in på upploppet släppte Örjan loss D’One. Som hon gick till slut denna härliga tjej. Säker seger före Bee A Magician på 1.09,9a/1609m. Ca 750.000kr in till ägarna Stall Kenny.

En kort jämförelse. D’One har valt en USA-sejour och det har givit på två starter ca 1,4 miljoner kr. Amerikanskägda och tränade Maven har valt en Europasejour detta år. På 15 starter i år här i Europa har Maven tjänat 1,8 milj kr. Nu ryktas det om en skada på Maven som tar lång tid att läka. Vi får se om hon kommer tillbaka till banan igen.

Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta gällande ATG:s satsning på ”nya” V75-Direkt. Visst, ”Superstudion” nere i Frihamnen/Stockholm är säkerligen flashig och positioneringssytemet är säkert bra det också. Dessa satsningar tillsammans med senareläggningen är ännu inte varit någon hit för hästsporten ekonomiskt. Kostnaderna för hästsporten har varit skyhöga med aktuella teknik/studiosatsningar och omsättningen de två första lördagarna samt i onsdags har varit låga. I lördags så hamnade totalomsättningen på ca 6,8 milj kr lägre än samma dag ifjol. Enbart V75 tappade ca 8 milj kr i lördags jmf med samma dag ifjol. Undrar hur totonettot ser ut för dessa tre dagar de kört med det nya upplägget?

ATGs ”Tres Amigos” (Skarplöth, Westberg, Tellander) eller som Skarplöth själv kallar ATG:s ledning för, nämligen ”Dream-Team” spelar ett högt spel just nu med hästsportens absolut värdefullaste varumärke nämligen V75. Att bryta traditionens makt efter över 40 år genom att senarelägga flaggskeppet och hästsportens absolut största kassako V75 kanske inte trots allt är världens bästa idé. Jag gissar på att Skarplöth, Westberg och Tellander inombords svettas ordentligt för tillfället. Eller är det så att de, hemska tanke, inte förstår bättre? September-månad blir ”Upp till bevis” för dessa Viasat-grabbar. Om inget händer (ordentlig omsättningsökning) i september är det bara och krypa till korset med ett  stukat självförtroende samt ännu värre (förhoppningsvis) ett bristande förtroende från alla som gillar hästsport och spel här i Sverige. De skall i allafall få en månad till av mig innan jag totalsågar upplägget.

Istället för enbart ideliga ompaketeringar av TV-sändningar borde inte istället administrationen tänka nya spelformer/metoder? Satsning på sporten och de aktiva. Smartare och mer kreativa publikdragande åtgärder för ett bättre och roligare banbesök. Här finns redan idag personella krafter inom sporten som snabbt skulle kunna göra stora förbättringar mot vad som görs idag. Bättre och nytt avtal med staten om inte det går ett eget utlandsbaserat spelbolag. ATG och STs styrelser borde fundera på att effektivisera/slimma administrationen i Hästsportens Hus.

Hästsporten kan inte längre förlita sig på att enbart ”gamla” hockeyproffs och några få miljardärer skall köpa framtidens hästar. Sporten måste ha en bredare kundbas än så om den skall må hyggligt bra även om 10 år.

En viktig sak för framtidens spelare är att de måste få kunna göra egna val. Välja bana själv på ATG-Live är ett sådant exempel. Nu studdsas spelarna i ett hiskeligt tempo mellan banor och det krävs ett oerhört bra psyke för att kunna hänga med i allt surr som produceras i ATG-Livekanalen. Tyvärr är det nog så att ATG har tappat en del spelare sedan ATG-Live formaterades om.

Det förvånar mig efter att ha varit intresserad av hästsport&spel i mer än 40 år att för stunden så många inom branschen har gått ”All-in” i nya V75-Direkt (kanske i brist på annat?) De professionella travtränarna, amatörtränarna, uppfödarna, hästägarna, banorna,  ST:s generalsekreterare och ST:s styrelse har gett sina välsignelser till detta minst sagt bräckliga och mycket vanskliga projekt. Är de flesta i branschen fartblinda för dagen?

Pratade med ett större ATG-ombud förra veckan. De hade inte fått något material att jobba med från ATG gällande senareläggningen av V75. Herregud, varför inte informera alla kunder som finns ute och runt AT:Gs spelombud i Sverige om detta? Som en känd marknadschef sa på ATG för många år sedan: ”Det är hål i huvudet att göra så”.

V75 igen på tisdag i samband med Derbykvalen. Totalomsättning att slå ifrån fjol är 49.545.146kr. Vi får se om det nya konceptet mår bättre på tisdag.

Positiv grej från sändningen i lördags. Paula Ahlströms inslag tillsammans med Peter Untersteiner. Det var riktigt bra.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se