MALMÖ: De fina träningsmöjligheterna hemma i Mälardalen försvann blixtsnabb natten mot lördag. Från att varit mellan 10-15 grader varmt så blev det vinter igen hemma i Strängnäs. Med sommarskor på hästarna och vinterföre kring stallet får vi nog lov till att ligga lågt med träningen ett par dagar. Väderleksprognoserna talar om lite varmare väder igen den här veckan.

Träningsmöjligheterna här i Skåne för travhästar verkar som vanligt vara goda. Just nu på morgonen bryter solen igenom molntäcket och termometern visar hyggliga fem plusgrader.

Henrik Ingvarsson har öppnat starkt med sina podcasts på atg.se. Första intervjuobjektet var Lutfi Kolgjini och igår fick jag höra min gamla chef Remy Nilson. Remy verkade vara i god form och som alltid i publika sammanhang är han suverän.

Den gode Ludde är alltid spännande att lyssna på och likaså Remy Nilson. De ser sporten  från två olika perspektiv och det är naturligtvis intressant att få ta del av bägge dessa herrars sätt att se på hur travsporten skall skötas gällande sport och spel.

Därför är det tråkigt att notera den nedgång som svensk hästsport numera lever i. Trots att omsättningssiffrorna ligger på +-0 så sjunker prispengarna gentemot de aktiva. Och det kan bara förklaras med att administrationen kostar mer pengar idag än den gjorde för ett par år sedan. Jag kan förstå att de som styr ST, SG och ATG knappast vill försämra sina egna personliga intressen. Med det menar jag intressen som är ekonomiska och även inflytande över verksamheten.

Jag vill påstå att det skulle vara bättre för sporten och spelet i Sverige om STs ledning förekom de svenska politikernas handfallenhet än att till slut förekommas. Att sitta och vänta på att politikerna skall ändra de ekonomiska villkoren för svensk hästsport har till dags dato inte varit någon god strategi från ST. Och det verkar heller inte spela någon roll vilken färg det är på de politiker som bestämmer. Rött eller blått är lika illa när det gäller att tillgodose att svensk hästsport kan fortsätta att utvecklas.

Den enda vettiga för dagen för ST är att till stora delar flytta ATGs verksamhet utomlands. Dvs att hitta ett bättre land skattemässigt att bedriva hästspel digitalt ifrån. Det funkar inte längre att ha världens högsta totalisatorskatt.

Det som verkar bromsa beslutet om att göra detta är som sagts tidigare. Att försämra sina egna personliga villkor. Trist att sätta en hel näring på pottkanten just för det.

Momarken arrangerade V75 i lördags. Det kan man som bekant ha olika åsikter om. Fantastiskt god sport var det. Tre hästar stack ut enligt mig. Ready For More (vilken utstrålning) Lannem Silje (vilken teknik) och B.B.S.Sugarlight (vilken årsdebut).

Återigen  blev det Jackpot (för många autostartslopp) på V75. Snart är det nog dags för en modernisering utav Jackpotreglerna kan tyckas. Eller går det att urholka stenen mer?

Kors i taket. Två voltstartslopp på V86 nu på onsdag. Dessutom över 2640m. Vad har hänt?

Inte lätt att konvertera amerikansk tidtagning till svensk dito. Sebastian K:s världsrekord från ifjol har återigen korrigerats av ST. Kan man egentligen avrunda tider så att de blir snabbare än vad egentligen hästarna har sprungit, dvs avrundning nedåt? Intressant också att en engelsk mile är 1609,344 meter och Pocono Downs är en 5/8-milebana = ca 1005 meter i omkrets samt att amerikanarna räknar sina tider i femtedels sekund. Många inte helt lätta parametrar att ta hänsyn till med andra ord. Just nu har Sebastian K noterats för 1.07,7a/1609m.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se