STOCKHOLM-ARLANDA: De allra flesta Elitloppshästarna levererade bra prestationer i Elitloppet. Bäst utan tvekan var naturligtvis Nahar. Avgjorde i tredjespår sista 700 meterna. Det ser man inte allt för ofta i Elitloppet numera. En lysande tränarprestation av Robert Bergh. ”Bergharn” har det där lilla extra som de allra flesta inte har, nämligen fingertoppskänsla.

Också roligt för oss som tittar på trav är när ett gäng vinnarskallar och i vissa fall tjurskallar (läs körsvenner) hamnar i samma lopp. De sista veckorna har det körts ordentligt i loppen och Elitloppshelgen var definitivt inget undantag.

Tråkigt att se var den ”gamle” stjärnan Commander Crowe. Sällan man ser en så pass halt häst värma upp innan tävlingarna. Och detta inför Elitloppet. Inte något ”skitlopp” alltså. Förvisso såg Commander Crowe riktigt hygglig ut i loppet när adrenalinet slogs på. Än en gång fungerade inte det svenska skyddsnätet gällande djurskyddet. Det var inte så länge sedan vi såg en riktigt halt Västerbo Checkpoint, som startade under fjolårets Åbergskväll i ett bedrövligt skick.

Varför blir det så här? Varför tar inte tränare, körsvenner och banveterinärer sitt ansvar? Och varför bjuder de ansvariga för årets Elitlopp in en häst som endast orkat med att tjäna dryga 26.000kr på tre starter till ett lopp som Elitloppet? Jäkligt märkligt att människor skall fungera på detta föga berömvärda sätt och jag kan inte påstå att de ansvariga för Commander Crowes start i årets Elitlopp har samma fingertoppskänsla som Robert Bergh innehar.

Däremot var det roligt att ATG uppvisade hyggliga omsättningssiffror gällande Elitloppssöndagen. ATG och svensk hästsport har det minst sagt det tufft för dagen. Jag vill inte påstå att söndagen var någon form av vändning gällande omsättningen. Kan vi hoppas på att omsättningen inte sjunker något mer framledes?

Passar också på att nämna Massive Babe (Muscle Mass-Andover Babe) som var en riktig flygmaskin. Treårsmärren vann sitt lopp på flotta 1.11,0a/1609m. Massive Babes tränare och ägare den numera 24-årige Juho Ihamuotila vann 2007 Lilla Elitloppet med sin shetlands-hingst Golda Apache. En annan flygmaskin var fyraårshingsten Pascia’ Lest (Varenne-Superiors Sun) som vann fyraåringseliten på vassa 1.10,5a/1609m, vilka djur. Hoppas nu att de inte bara är talangfulla utan också kommer utvecklas till bra hästar även när de startat några fler gånger till.

Den 19-åriga lärlingen Elias Strandberg som arbetar hos Björn Röcklinger vinner allt fler lopp. Igår på Gävle slog Elias till med en dubbelseger. Annorlunda kanske att göra det både som montéryttare och körsven? Snyggt gjort Elias!

Nu stänger Solvalla ner sina tävlingar för sommaren i princip. Några få tävlingsdagar/eftermiddagar står på agendan. Sveriges största hästägarkollektiv får söka sig andra jaktmarker än sin egen hemmabana. Vill också nämna att dryga 30% av Sveriges konsumtion görs från Stockholm/Mälardalen. Är det då så klokt att stänga ner huvudstadsbanan för travtävlingar? Tydligen tycker de ansvariga för svensk travsport det. Jag tycker inte om den politiken.

För god väns räkning köpes en tvåårig eller treårig häst av god klass. Det skall vara en god individ med bra kapacitet. Hästen köpes kontant och som sagt av bra klass. Har du seriösa förslag maila då till mig.

 

Ha Det Gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se