HUDIKSVALL: Enligt uppgift kommer den svenske topptränaren Robert Bergh stänga ner sin Frankrikefilial framöver. Tråkigt men kanske nödvändigt för den gode Bergh. Tvärtom verkar det som Sveriges absolut största tränarprofil Lutfi Kolgjini gör, han kommer utöka sin verksamhet i Frankrike. ”Ludde” och han kapitalstarka hästägare tror jag kommer sporras utav att satsa ännu hårdare i Frankrike framledes.

Jag dristar med att mena att Ready Cash är världens genom tiderna bäst matchade travhäst. Främst då ekonomiskt. Jag tror ingen annan sulkyhäst har dragit in så mycket pengar till sin ägare i historien. Att tävla under det franska vintermeetinget och att betäcka under våren/sommaren gör hans ägarintressenter stormrika. Dryga 700.000 euro under säsongens vintermeeting och nu går han in i avelsboxen igen och flera hundra ston skall betjänas av denna gigant. Mycket imponerad av det upplägg som både tränare och ägare lägger upp för Ready Cash år efter år.

Såg att gentlemannen och Stall Danas Eric Friis lämnat jordelivet. Eric Friis hade sin storhetstid som ägare på 70-talet och då framför allt till stjärnan Madison Avenue. Tränaren Uno Swed körde Madison Avenue i den klassiska vita dressen med de olympiska ringarna. Åtskilliga gånger sågs Eric Friis tillsammans med Uno och Madison Avenue i vinnarcirklarna både i Sverige och Europa. Det var härliga travtider för då yngre undertecknad. Eric Friis blev 79 år.

Härligt med unga framgångar på tävlingsbanan i lördags på Kalmar-travet. Kim Eriksson, Joakim Elfving och Christoffer Eriksson står alla för en god framtid i svensk travsport.

Blev imponerad av vårt galoppsto Auras 3-åring Manyatta som gick kvallopp i söndags på Täby. Manyatta drog direkt till ledningen och gick oriden i mål på 1.03.3/1000m på något tung bana. Kanske kan bli något. Kommer även bli spännande att följa Auras 1-åring Manful Maura (e.Gloria De Campeao) framöver. Maura ser fin ut.

Varmare väder här uppe i norr än hemma. Det blir en sväng till Umeå, Vindeln och Östersund innan hemresan börjar.

Ikväll tittar jag på Uppdrag Granskning på SVT. Handlar om bloddopning under 90-talet inom längdskidor.

Ha Det Gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se