SKÖVDE: Vilka härliga lopp det är ikväll på Solvalla. Snilleblixt av dåvarande ansvariga på Solvalla att formatera om Jubileumspokalen som stått i stå under många år till ett häftigt femåringslopp. Min absoluta favorit ikväll är Kolgjinis Raja Mirchi. Tycker att han rör sig bättre i år än tidigare säsonger. Han har också fått det lugnare mellan starterna än sina konkurrenter och det är i min värld en stor fördel. Att hans härstamning är alldeles underbar är också till hans fördel. Får ”Ludde” bara inte frispel i loppet, då vinner Raja Mirchi Jubileumspokalen ikväll.

EM för ston är också ett mycket bra initiativ av ledningen på Solvalla. Hela 750.000kr till vinnaren. Save The Quick är min vinnare. Hon gjorde ett riktigt bra vintermeeting i Paris. Nu har hon säkert haft det lite lugnare under ett par månader. Formen verkar vara i antågande. Save The Quick är min vinnare i EM för ston.

Har någon häst i världen sett bättre ut på en segertid på 1.10 än vad Ready Cash såg ut i söndags i Belgien? Vilken fin balans han var i när han lätt vann storloppet mot bl a Rapide Lebel. Segertiden blev flotta 1.10,4a/2300m. Hoppas att han siktar mot en start på Solvalla i slutet av september.

Hur ser det ut med prispengarna inför säsongen 2013 i Sverige? Med tanke på den dalande omsättningen är frågan relevant. Nästa månad stundar ett flertal unghästauktioner i Sverige samt att en hel del unghästar säljs privat. Kommer eventuella köpare få några signaler från Hästsportens Hus innan auktionerna drar igång? Låt oss hoppas på det för både köpare och säljares skull.

Trots allt är svensk travsport förskonad från den allra värsta krisen. Titta bara på Italien. Ett flertal tränare ”flyr” hästsporten där. Det ryktas om att betalningarna till hästägarna helt ställs in efter den 1 september. Då blir betyget till svensk hästsport trots allt gott med tanke på att några av de flyende tränarna är på väg mot Sverige.

Visst tävlas det i travsporten i Sverige. Dock har inte alla häst nog att köra ”järnet” i loppen varje gång. Visst umgås en del aktiva med varandra. Det gör även TV-folk med varandra. Ibland uppstår till och med kärlek mellan personer inom samma skrå. Det är också naturligt. Att påstå att det inte tävlas i de svenska travloppen tyder tyvärr på okunskap. Och att man samåker i vissa fall till tävlingarna tycker i alla fall jag är ett gott tecken både på ekonomiskt sinnelag samt ett bra miljötänk.

Ha Det Gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se