Inget smart drag köra Olympiatravet på Valborg

STRÄNGNÄS: Vilket påskväder! I princip sommarvärme på dagarna. Låt det goda vädret bestå under Påsken. Dock behöver vi sedan regn i massor. Annars får vi problem även detta år med både vall och spannmål.

Morgonpigga Katrineholms-bor?

Traditionsenligt så avhålls Katrineholms-dagen på Sundbyholm under Långfredagen. Sedan några tillbaka måste Katrineholmarna ställa klockan på väckning riktigt tidigt för att hinna upp till Sundbyholm.

Redan kl.11.15 så körs det första loppet på Mälar-banan. Inte ens på Långfredagen numera slipper vi vad som kallas för speloptimering. Med speloptimering menas att sprida ut loppen på så många timmar som möjligt av dygnets timmar.

Nästa helg så står finalen av Olympiatravet på agendan.

Har tittat lite på siffrorna (omsättning och publik) Har varit kritisk mot att ST/ATG flyttat (gjordes år 2014) Olympiatravets final till Valborgsmässohelgen.

I och med svenskarnas stora intresse för flygresor runt om i världen och speciellt då under långhelger så har Olympiatravet tagit storstryk i alla fall publikmässigt av flytten till Valborg.

Låt oss se hur det ser ut från 2018 till 2008.

Med siffrorna menas, totalomsättning i milj kr, publik samt datum för finalen.

2018    157,57    9128 personer 28 april

2017    157,81   12 483 personer 29 april

2016    169,98   10 646 personer 30 april

2015    186,24   13 051 personer 25 april

2014    151,77   15 679 personer 26 april

2013    152,73   15 201 personer 20 april

2012    158,85   14 360 personer 21 april

2011    124,96   14 620 personer 16 april

2010    126,17   16 051 personer 17 april

2009    121,02   17 401 personer 18 april

2008    122,62   17 068 personer 19 april

Lågvattennivån nåddes ifjol då publiksiffran för första gången i Olympiatravets final inte nådde upp till över 10 000 personer.

Möjligt att det blir bättre i år? Den svaga kronan kanske gör svensken mindre flygbenägen under den i år långa Valborgsmässohelgen/Första maj-dagarna?

Alessandro Gocciadoro berör

Jisses vad han kör med hästarna i loppen den gode Alessandro Gocciadoro. Det gäller nog för de svenska tränarna/körsvennerna att tänka både en och två gånger innan man möjligtvis tänker på att svara ut den gasglade Alessandro.

Inte ens 1.11 första varvet över medeldistans berör hans treåringar. De tågar undan till seger ändå. De svenska hästarna kippar efter luft när Alessandros hästar dansar undan till lätta segrar.

Det tas enormt mycket dopingprov på hans hästar när de tävlar i Sverige. Inget prov har varit positivt.

Var det så smart av Pokalloppsbanorna Åby och Halmstad att öppna upp Pokalloppen för amerikaimporter?

Totalras i antalet anmälda hästar till försöksloppen efter det. Det måste kosta pengar det.

Glad Påsk!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Gotländska tar över på Svensk Travsport

STRÄNGNÄS: Riktigt kalla mornar för stunden. Dock, jisses vilket fint väder det blir dagarna efter de kalla nätterna. Men, vi behöver regn. Det är riktigt torrt här i Mälardalen för stunden. Låt oss också hoppas på nederbörd framöver.

Jag har gnällt oerhört mycket på avsaknaden av reformer från ST de senaste åren.

Nu kom det en reform för en dryg vecka sedan nya licensbestämmelser inför säsongen 2020 och framåt.

Även B-tränarna kan träna andras hästar (max fem stycken) från 2020 om B-tränarna innehar även en F-skattsedel.

Detta skulle implementerats redan inför detta år. Dock lades reformen i skåpet på grund av tidsbrist hos ST. Tidsbristen berodde omregleringen av spelmarknaden. Den förklaringen kan köpas.

Med andra ord, ett helt licenssystem införs. Mycket bra tycker jag att ST till slut moderniserar licenserna för de aktiva. Tror att detta blir bra. Även om denna reform skulle ha gjorts för flera år sedan.

Breeders Crown-tävlingarna på Örebrotravet i torsdags kväll var mumma för oss travnördar. Vilka fina unghästar Sverige producerar. Korsningen (många gånger) mellan amerikanskt blod och det franska slår ofta väl ut. Här har de svenska uppfödarna en stor fördel gentemot sina kollegor i Frankrike och USA.

Centralförbundet (läs ST) meddelade i torsdags att gotländskan Maria Croon blir ny vd efter sommaren på förbundet.

Jag brukar uppskatta människor från norra Gotland. Speciellt de från Lummelunda/Martebo/Stenkyrka och Tingstäde.

Maria Croon är bördig från Burge Gård i Lummelunda socken. Ett stenkast från min fars uppväxtgård och där jag har tillbringat mycket tid i min ungdom.

Tufft jobb väntar för Maria Croon. Mycket på ST har de senaste åren legat i träda (beroende på omregleringen?) och det finns verkligen många saker att sätta tänderna i.

Låt oss hoppas på att Maria Croon är rätt kvinna att leda svensk travsport till något bättre än vad det är idag.

Samtidigt som Maria Croon annonserades som ST:s nya vd så meddelade också ST att generalsekreteraren Johan Lindberg slutar sin tjänst per den sista april. Eftersom som nuvarande vd Ulf Hörnberg kommer kvarstå som chefstjänsteman inom förbundet även i framtiden så blev det minst sagt trångt i toppen på ST.

Johan får lämna med andra ord.

Säkerligen blir det en tung tid framöver för Johan som varit i hästsportens tjänst i dryga 20 år. Vem vet, kanske dyker Johan upp som tips/spel-expert i Kanal75-sändningarna redan i maj? Han syntes ju i dem relativt frekvent innan sin roll som generalsekreterare på ST.

Ledningen på Umåker försöker verkligen göra sitt dubbeltrav denna helg till något extra. Jag tycker att nuvarande ledning samt även den tidigare lyckats mycket väl i det arbetet.

Tyvärr ingen publiksiffra från fredagskvällen på förbundets hemsida.

Gårdagens tävlingar på Umåker följs upp med V75-dito idag/ikväll. Dock skulle det nog behöva skruvas på tävlingsschemat en smula till kommande år. Låt Umåker få ha dessa tävlingar någon vecka senare under april.

Publikmässigt skulle det vara en fördel för alla (även för Åby) att Umåker fick tillbaka den sista helgen i april istället för att skjuta iväg Olympiatravet under Valborgsmässohelgen.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Vågar Krafft-kunderna starta hästarna i veckan?

KÖPENHAMN: Våren har kommit ordentligt till Mälardalen. Dock ser veckans väderprognos riktigt kall ut.

Umåker som redan till lördag kör sin stora stora dag med bland annat Guldbjörken och Berth Johanssons Memorial lovas relativt fint väder med sol och fem, sex plusgrader. Vi får se hur banan blir uppe i Västerbotten efter en kall vecka även där.

Håller det på att rulla fram en ny ”foderskandal” från Sveriges största foderföretag Krafft (Lantmännen-ägt)?

Ett flertal travhästar har i Frankrike uppvisat substansen cannabidiol.

Finns samma substans även i de Krafft-säckar/silos som det handlas med i Sverige?

Vågar Krafft-kunderna i Sverige starta sina hästar med tanke på vad som hänt i Frankrike?

Många spekulationer är i gång. Och det är ännu inte fastlagt att kraftfodret från Krafft är kontaminerat med cannabidiol.

Från Svensk Travsport sägs inte mycket för stunden.

Blir intressant att följa upp de dopingprov som togs i lördags på Jägersro.

Rimligtvis ”screenar” även dopinglaboratoriet även efter cannabidiol i de svenska proven liksom de franska.

Apropå Jägersro i lördags.

Jisses, vilka tävlingar det bjöds på. Det kördes från många händer. Pigga och friska hästar så här på våren gjorde många prestationerna makalösa.

Måste tillstå att tränarna/körsvennerna i södra Sverige är generellt de mest gasglada av oss alla i Sverige.

Det bangades inte i loppen i lördags.

Campo Bahia är det Sveriges nya snackhäst? Ja, det verkar nog så.

Årsdebuten lämnade inte mycket övrigt att önska. Här kan Sverige ha en ny stjärna.

Dock tycker jag att han behöver förbättra sin teknik i kurvorna. Det kommer han säkerligen också att göra framöver. Han har ju inte många lopp innanför västen ännu.

Olympiatravet har ju som bekant rullat igång. Dock verkar nuvarande administration (läs ATG) inte förstå värdet med ett av världens mest kända varumärken. Ledsamt minst sagt.

I lördagens försök av Olympiatravet tog Johan Untersteiner en tränardubbel med hästarna Day or Night In samt Cyber Lane.

Om jag förstått rätt fick tvåan Cyber Lane en inbjudan till finalen av Olympiatravet efter loppet av Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

Oerhört fina Breeders Crown-lopp på Örebro kommande torsdag.

Vilka travhästar det finns i Sverige. Minst sagt unikt.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Det är inte lätt att vara unghästtalang i Sverige

STRÄNGNÄS: Lördagsmorgon här i Strängnäs. En alldeles underbar sådan. Möjligtvis lite regn till kvällen enligt väderprognosen. Låt oss hoppas på att Solvalla hinner klart sina V75-tävlingar innan eventuell nederbörd kommer.

Hästarna Vincennes, Pato, Mermaid Ås, Perfectly Enough, Labero Broline, Britannia och Miss Shape är sedan länge ”long-gone” från tävlingsbanan.

Alla dessa sju hästar låg före On Track Piraten gällande insprunget treåriga hästar säsongen 2011.

Kool du Caux-sonen On Track Piraten trummar som välkänt är fortfarande på.

Ikväll på Solvalla är det dags igen för den ”svarta pantern”. En alldeles unik häst.

Nu har också On Track Piraten möjlighet att fortsätta tävla tills han är 14 år. Nytt i tävlingsreglementet från i veckan är att tävlingsåldern för hingstar/valacker höjs med två år till 14 år.

Säkerligen en pseudofråga med tanke på hur få hästar som tävlar exempelvis i On Track Piratens ålder.

Makalösa tävlingar på Solvalla i eftermiddag/kväll.

MWK:s unghästserie avgörs innan huvudtävlingarna (läs V75) börjar. Möjligtvis är det unikt att börja tävlingarna med fyra V4-lopp med ett förstapris på 300 000 kr?

Detta kan nog bara ske i Sverige vill jag tro.

V75-finalerna tar sedan över. Det brukar bli tuff körning från många händer när finalerna på V75 avgörs. Blir det så även ikväll? Ja, det vill tro.

Många fina unghästar äntrar tävlingsbanan för tillfället. Flera av dem får väldigt tuffa lopp direkt i öppningen av sina karriärer. Tänk om det fanns lite mer is i magen hos deras ägare/tränare. Jisses vilka äldre hästar vi skulle ha då.

Saknar fortsatt de stora reformerna från ST för att vi skall bli fler i sporten. Enda stället där det blir fler är i Hästsportens Hus. Det måste ju ändå vara fel väg att gå vill jag tycka?

Fina unghästtalangen Fort Knox bytte tränare från Svante Båth till Pasi Aikio den 22 mars. Idag åtta dagar senare står han på startlinjen för sin nya tränare. Hästen fick alltså två dagar på sig i ny träningsmiljö innan han anmäldes till MWK:s unghästserie. Möjligtvis är detta ett nytt rekord?

Skulle vara mycket intressant att få höra den nya tränaren samt hästens ägare om gällande upplägg.

Som sagts tidigare. Det är inte lätt att vara unghästtalang i Sverige numera.

Den svenska storloppssäsongen börjar närma sig.

Spekulationerna är i full gång. Framförallt i styrd (sponsrad) travmedia.

Olympiatravet avgörs först av de stora svenska loppen. Olyckligtvis envisas ST/ATG med att placera denna klenod numera under Valborgsmässohelgen. Publiken har halverats sedan flytten från en ”vanlig” helg.

Hoppas verkligen att Åby får till sin stora invigning av sin arena i samband med Olympiatravet i april.

Sen kommer Elitloppet. Jag kan i mitt liv inte förstå Stockholms Travsällskap som fortsatt väljer att lägga direktkvalificeringarna till Elitloppet på andra banor än sin egen.

Undrar verkligen om det finns någon annan bana i världen som är så generösa gentemot sina kollegor/konkurrenter som Solvalla är?

Elitloppet är minst sagt tufft. Det har kostat många gaffelband på elithästarna genom åren. Låt oss hoppas att årets deltagare kommer stå pall för påfrestningarna med två stenhårda heats samma dag på en välpreparerad snabb tävlingsoval.

Sedan rullar storloppsprogrammet vidare i princip vid varje veckoslut.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Hur många hästägarföreträdare har vi i Sverige?

KÖPENHAMN: Allt bättre väder de senaste dagarna gör nog de flestas travliv på många sätt drägligare. Nu är nog trots allt våren här.

Svensk travsport släppte förra veckan en mängd statistik från fjolårets tävlande.

Först det glädjande. Allt fler dopingprov tas i svensk travsport. Över 4000 stycken ifjol. Mycket bra. Hoppas screeningen är bred och att man letar efter flera olika otillåtna substanser.

Det oerhört tråkiga är naturligtvis att brandskattningen av svenska amatörer fortsätter.

Det jag saknar gällande siffrorna är antalet hästägar-företrädare. Det vill säga hur många kunder har vi i svensk travsport. Kanske vill svensk travsport hålla just den siffran fortsatt hemlig?

Att avståndet mellan stad och land i Sverige fortsätter att öka är inte till gagn för svensk travsport.

En rad strategiska beslut från Hästsportens Hus har slagit hårt mot speciellt den svenska travamatören.

Det enskilt största beslutet som påverkat antalet aktiva i Sverige är naturligtvis införandet av lunchtravet år 2001.

Just det beslutet har tärt hårt på antalet aktiva.

Ägarkretsen kring Bold Eagle pratar om en eventuell start på Enghien redan i april. Loppet är Prix de l’Atlantique.

Antagligen vill de starta där för deras egen skull. De gör det knappast för hästens välbefinnandes skull.

Väldigt tråkigt för Bold Eagle som trots allt var ”King of the World” för något år sedan.

Voltstartslopp kan vara ett gissel för många. Dock väldigt spännande och ovisst. Allt färre voltstartslopp i Sverige gör att nya kuskar får allt svårare att få rutin i denna disciplin.

Kan vi hoppas på en ändring på detta i svensk travsport framöver?

V86Xpress-upplägget fortsätter ju som bekant även detta år. Solvalla-kuskar åker till Bergsåker samtidigt som Solvalla tävlar och vice versa.

Ett kanske märkligt förfarande kan tyckas. Naturligtvis är aktuella körsvenner knutna till vissa tränarkunder därav så hoppar de in i bilen och åker 40 mil till en annan bana än sin egen hemmabana.

Svensk travsport har en stor hemläxa att göra om vi skall bli fler i sporten. Om vi vill det måste vi ta krafttag även gentemot dotterbolaget ATG.

Än så länge historiskt sett har detta aldrig gjorts.

Travsporten behöver främst tre grupper av intressenter. Utan rangordning är det uppfödare, hästägare samt spelare.

Under många år har ST och ATG prioriterat spelarna i första hand. Därav har inte sporten kunnat växa. Med växa menas att vi blir fler.

Alltid intressant att följa ST:s styrelses arbete. Kommer det vara fortsätt fokus på dotterbolaget ATG:s välbefinnande, eller kan det bli förändringar? Allt för att vi skall bli fler aktiva i sporten.

Och hur går det med civilminister Ardalan Shekarabis jabbande mot all spelreklam i Sverige? Den 31 mars skall ju som bekant spelindustrin komma med någon form av svar till civilministern angående den flod av spelreklam som sköljer över oss för tillfället.

Kommer det bli förändringar, eller fortsätter allt som vanligt trots allt?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Det räcker nu – och vilket tålamod Solvalla har

STRÄNGNÄS: Suck, vilket trist väder vi haft de senaste veckorna. Träningen av hästarna har gått på sparlåga. Underlaget har varit minst sagt knepigt i Mälardalen på slutet. Nu lovas (enligt prognoserna) det bättring framöver. Låt oss hoppas och tro på detta.

”Det räcker nu”

För två år sedan var Bold Eagle definitivt ”King of the World” i travsporten. Nu verkar det bara vara spillror kvar. Söndagens start i Critérium de Vitesse var en riktig skuffelse. Kan det trots allt vara så att Elitloppsförsöket 2017 när Bold Eagle dansade runt från dödens på otroliga 1.08,4 tog musten ur hans kropp?

Visst, han har gjort bra lopp efter det. Trots allt var han ju då världens bäste för att efter Elitloppet 2017 ”bara” tillhöra kategorin ”Mycket bra häst”.

Nu är han inte ens längre det. Trist att kretsen kring honom tar ut han på tävlingsbanan likt som en gammal tungviktsboxare som gått några matcher för mycket.

Låt det vara slut nu, Pierre Pilarski & Co.

Readly Express

En som fortfarande dansar på lätta ben är Readly Express. Jag trodde kanske i min okunskap att just innerspåret samt det stängda huvudlaget skulle kunna fälla honom i söndags.

Dock biter inte sådant på denna världsstjärna. Hans spurt passade alldeles utmärkt på Cagnes-sur-Mers långa upplopp.

Segertiden flotta 1.08,9a/1609m. Vilken häst han är Readly Express. En av de allra bästa jag sett.

Ingen idé att gå över bron för att hämta vatten?

Bergsåkers ledning gjorde det minst sagt lätt för sig när de nu har anställt nuvarande styrelseordföranden i Norrlands Travsällskap som sportchef på Bergsåker.

Vilken travbanechef/vd kan säga nej till sin egen styrelseordförande om denne vill ha en chefstjänstemannaposition på ”sin egen” hemmabana?

Minst sagt spel för galleriet för de övriga som sökte tjänsten som sportchef på den största travbanan i Norrland.

Som så många gånger förut är travsporten i Sverige besynnerlig.

Vilket tålamod Solvalla har

Måste berömma Stockholms Travsällskap för deras enorma tålamod. Sällan man ser en organisation som uppvisar just ett sådant tålamod.

Publiken har totalt flytt nationalarenan de senaste åren. Solvalla har en tävlingsplanering som just ingen egentligen begriper sig något av.

Nu talar Stockholms Travsällskap om de positiva saker som kommer hända år 2026 (det vill säga om sju år!) kring huvudstadsbanan i och med projektet ”Solvalla-staden”.

Jisses, vilka kommer vara kvar i sporten om sju år, och skulle det kanske inte vara läge för Stockholms Travsällskap/Solvalla att även ha några kortsiktiga projekt och då inte bara att sälja dyra restaurang-paket inför Elitloppshelgen?

Det gör en smula ont i mitt Solvalla-hjärta när jag inser hur Solvalla fungerar idag.

ATG

Spelomsättningen haltar ordentligt för dagen om vi jämför exempelvis mot fjolåret samma tid. Borde vara läge för Lord Skarplöth & Co och visa om de eventuellt har kompetens för att vända skutan.

ST

Svensk travsport har det tufft för dagen. De aktiva i svensk travsport vill ha ett tuffare dopningsreglemente än vad förbundet vill ha. I hur många sporter är det så?

Spelbolaget Legolas angriper Svensk Travsport redan ikväll med att dela ut riktiga ”matlappar” på Solvalla till hästägarna i några utvalda lopp.

Naturligtvis inte uppskattat hos byråkraterna i Hästsportens Hus. Monopolister brukar inte uppskatta konkurrens.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Ingen lätt uppgift att vara ”expert” i trav-tv

STRÄNGNÄS: Bricka ett bakom bilen i Criterium de Vitesse i Nice är definitivt inget önskeläge. Otur för Readly Express minst sagt att dra det startspåret.

Att bilen släpper fältet precis efter en kurva gör att innerspåren inte har någon fart uppe jämfört med hästarna som har startspår längre ut.

Ja, men nu skall ju Readly Express gå med sin huva som även är utrustad med googles och då blir han snabb ut, säger nog en del.

Jag vill nog tro att det kan bli ett stressigt moment för Readly att har både innerspår och vara utrustad med ett stängt huvudlag.

Readly Express är förvisso ingen vanlig häst. Dock tror jag nog att även ha kan stressa upp sig med ovannämnda upplägg.

Blir alltså spännande att se om firma Björn Goop/Timo Nurmos väljer att nyttja ett stängt huvudlag från detta knepiga utgångsläge.

Det kanske blir så att Bold Eagle kommer ganska smärtfritt fram till ledningen i ett tidigt läge och håller undan till slut?

Den som lever får se.

Inte lätt att vara ”expert” i svensk trav-tv. Patrik Fernlund ondgjorde sig för en omstart (voltstart) när V75 avgjordes på Sundbyholm i söndags.

I onsdags på Solvalla lyckades den gode Fernlund själv med konststycket att ”banda”. Kostade Patrik Fernlund 1500 kronor i böter.

Till kråksången kan tilläggas att omstarten i söndags på V75 så utgick inga böter till någon körsven. Högst antagligen då ett tekniskt fel istället.

Som sagt, inte lätt att vara ”expert”.

Lite extra roligt och komiskt är det ju trots allt när ”experterna” själva sitter i glashus.

Kanske skulle vara läge för trav-tv redaktionen att ta in en expert med lite mer seniora kunskaper? Främst för att kunna balansera expertungdomarnas iver.

Det rör sig extra mycket på den svenska hingstmarknaden just nu.

På Facebook får vi ta del av att Explosive Matter har flugits från USA med destination Svenljunga (Broline). Det skvallras om att Explosive Matter redan är fulltecknad 2019.

Franska unghästtoppen Flocki d’Aurcy (e.Ready Cash) har landat i Örebro efter att ha varit i träning hos Philippe Allaire.

Har inte riktigt förstått om Flocki d’Aurcy kommer betjäna ston utanför ägarkretsen kommande avelssäsong.

Det börjar röra sig en smula bland de svenska treåringarna. Nog för att det märks att både väder denna vinter och minskade kullar gör att än så länge har vi inte sett så många färska hästar ute ännu.

Dock är det alltid förbaskat trevligt att se treåringarna börjar synas så smått i startlistorna.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Ingen trevlig travsändning i söndags

KVÄNUM: Hua, vilket väder vi ”bjuds” på. Hemma i Mälardalen har det inte varit någon lek de sista dagarna. Tisdagen här i Västergötland är inte ett dugg bättre. Oerhört knepigt att träna travhästar dessa dagar. Bästa receptet för dagen tror jag är att ha is i magen. Underlaget för de flesta är besvärligt för stunden.

Slötittade på svensk trav-tv i söndags. Har de sista åren av olika anledningar inte tittat på så mycket på TV4-gruppens travsändningar.

Mest för att de för min del saknar djup. Blev inte speciellt imponerad i söndags heller. Nästan så det var en smula mobbing gentemot de aktiva från de så kallade ”experterna”.

Det var inte speciellt trevligt vill jag tycka.

Mattias Djuse fick sig en släng av sleven från redaktionen. Den stackare som råkade orsaka en omstart i ett voltstartslopp blev utdömd av ”experterna”.

Nej, det var ingen trevlig sändning i söndags. Voltstart i svensk travsport är numera en sällsynthet. Säkerligen inte helt lätt för nya körsvenner att skaffa sig rutin i den disciplinen.

Visst, allt behöver inte vara trevligt. Dock var sändningen från i söndags inte bra. Det blir också knepigt för redaktionen att ha ”experter” som inte haft några större karriärer som aktiva själva.

ST tappade sin säkerhetschef Johan Nilsson förra veckan i samband med att förbundet meddelade sin nya strategi gällande sitt antidopningsarbete.

Uppenbart var inte Johan nöjd med ST:s nya upplägg.

Att jaga felaktigt ifyllda behandlingsjournaler tror jag inte är rätt väg att komma i bukt med de problem som möjligtvis finns gällande doping inom travsporten i Sverige.

Min medicin är betydligt fler dopingprov än vad som görs idag, helst oanmälda i träningsmiljö.

Visst ett dopingprov kostar cirka 4 000 kr, men det är det värt vill jag tycka. Och jag tror vi måste ta på oss den kostnaden.

Inbördeskrig på Halmstads stallbacke? Ja, det verkar inte bättre. Böteslapparna haglar från måldomare Mats Kvint för dagen gällande olämpligt uppträdande.

Bakgrunden verkar vara dopingrykten på Halmstad. En del pratar om icke tillåtna ozon-behandlingar på hästarna runt om Halmstad-området.

Suspekta behandlingar kan tyckas. Kan en utökad väktarrunda kring stallbacken stilla snacket på Halmstadtravet?

Är det något som skadar travsportens anseende bland allmänheten är det just dopingrykten. Detta måste ST ta på största allvar omedelbart.

ATG kämpar på med fortsatt nedgång på spelet. Nu är det upp till bevis för Skarplöth &Co och visa att nuvarande ledning har den rätta kompetensen för att få igång spelet ordentligt igen.

Lord Skarplöth har ju som bekant investerat hårt i sitt eget ”Dream-Team” det vill säga ATG:s ledning.

Nu är det dags att de gör skäl för de höga löner de har. Jag väntar med spänning på vilka insatser ATG kommer att göra framgent för att hålla uppe omsättningen.

ATG har ju satsat stenhårt på investeringar de senaste åren. Nu som sagt skall det ju vara dags att skörda dessa investeringar.

Vi får se hur stor skörden blir framöver. Sista tiden verkar det som skörden/omsättningen växt dåligt, eller inte alls.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Remy Nilson inte lika lättlurad?

STOCKHOLM: Våren har varit på besök de senaste dagarna. En smula kallare idag förvisso, men nog känns det som att vi går mot varmare väder i alla fall.

Skärpt regelverk kring antidopningsbestämmelserna menar ST på sin hemsida.

Kanske är det så. Dock är det väl säkerligen ingen fuskare som anger i sina behandlingsjournaler om eventuella dopingpreparat getts till en häst.

Nåja, det enda som hjälper är att ta ännu fler dopningsprov, helst oanmälda sådana i träningsmiljö.

Är det också fortfarande så att det går att vägra ST:s kontrollanter att ta dopingprov? Det skedde ju för inte allt för länge sen hos en välkänd tränare i Sverige. Där blev en hästägare (som skrämde ST:s kontrollanter på flykt) bötfälld om 5000 kronor. En droppe i Mississippi kan tyckas.

Det är väl också så att i Sverige tas det inte speciellt många dopningsprov på travhäst om vi jämför med andra större travländer. Kanske lite knepigt upplägg trots allt.

Remy Nilson tillbaka i svensk travsport? Ja, nu skall ju Remy överleva en omröstning på kommande årsmöte till ST:s styrelse under våren. Det tror jag inte är något bekymmer för värmlänningen.

Tror att ST:s valberedning tänker helt rätt i detta fall. Övriga styrelsemedlemmar samt chefstjänstemännen på ST har ju under många år varit hypnotiserade av ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth och hans gärningar.

Jag vill nog tro att Remy inte blir lika lätt att manövrera för Skarplöth.

Det är nog så att ATG:s förre vd Remy Nilson innehar den största kapaciteten i landet när det gäller att förstå symbiosen mellan sport och spel.

Remy Nilsons snara inträde i ST:s styrelse ser jag som en ordentlig vitamininjektion för svensk travsport.

Jag har förstått av Remy att han inte är någon stor vän av nuvarande upplägg gällande Xpress-trav på två storbanor under onsdagskvällarna.

Än kanske det finns hopp om att hitta tillbaka till ett betydligt bättre upplägg av ett vettigt tävlingsprogram i Sverige.

Även om resan tillbaka till fler aktiva/hästägare kommer bli ordentligt lång.

De senaste årens knepiga styre i ST/ATG (med travbanornas goda minne) har ju som bekant skrämt bort många investerare/hästägare i svensk travsport, och detta under en högkonjunktur ledsamt nog.

Spännande lopp på lördag på Vincennes, Prix de Sélection. Ett lopp för fyra-, fem och sexåriga hästar. Fyraåringarna åtnjuter 25 meters gottgörelse gentemot sina äldre kamrater.

Gillar sådana proppar skarpt. I Sverige har vi Big Noon-Pokalen och Johan Jacobssons Minneslöpning som kanske kan liknas loppet på lördag.

Vem vinner då på lördag? Gillar skarpt Uniclove-sonen Falcao de Laurma. Han är min favorit till segern. Trots att han möter snackhästen Face Time Bourbon.

Barfotakörning tillåten från och med imorgon. Säkerligen gott för många hästar. Också en del ont för en del andra.

Har ju hoppats under många år för ett förbud för att våra treåringar skall behöva slippa springa på maximal balans i tidiga år.

Det verkar vara svårt att få gehör för det. Vill tro att vi sänker många fina unghästar på grund av hetsen till maximala prestationer i unga år.

Vi behöver ju verkligen våra hästar (som bland annat spelobjekt) under flera säsonger nu när det blivit en bristvara med både häst och hästägare.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Svensk trav-tv i fara efter den sista mars?

STOCKHOLM: Våren kom över en dag till Mälardalen. Dagstemperaturer på 6-8 grader varmt gör att snön redan nu är i princip borta. Lite tidigt känns det som.

Civilminister Ardalan Shekarabi är inte nöjd med spelbolagens massiva reklaminsatser gentemot befintliga samt presumtiva kunder.

Känns naivt av den gode Shekarabi att tro att ”nya” spelbolag som kommit in i den svenska spelmarknaden efter nyår skulle ligga lågt för att hitta nya kunder.

Nu hotar Shekarabi med att med lagliga medel försöka stoppa spelbolagen reklaminsatser om de inte ”skärper” sig.

Innebär det också sanktioner gentemot de två drakarna ATG och Svenska Spel?

ATG ”gömmer” sig kanske mest av alla bolag genom att köpa tv-tid (nästan 20h/vecka) i TV4-gruppens olika kanaler. Redaktionell reklam kanske man kan kalla det?

ATG köper ju även in sig hos de två största tidningarna i Sverige, Aftonbladet och Expressen med stora redaktionella insatser.

För inte kan väl Shekarabi låta ATG och Svenska Spel fortsätta med sina insatser och samtidigt strypa de nya spelbolagen efter den 31 mars, vad skulle Konkurrensverket säga om ett sådant upplägg?

Jisses vad stryk de franska unghästarna fick igår av sina körsvenner i det franska vinterkriteriet för treåringar på Vincennes.

Det var nästan som den ”gamla goda tiden”.

Jag trodde faktiskt att vi kommit längre som människor än vad jag såg igår.

Här har vi verkligen nackdelen med unghästsporten. Avelsvärdet när man når framgång i de viktiga unghästloppen är så stort så att människor då ofta visar sina dåliga sidor för att få framgång.

Vikten av att få fram nya unga och dyra avelsdjur gör människan ofta ganska vidrig. Tråkigt minst sagt.

Skönt att vi slipper dessa drivningar på våra unghästar i Sverige. Däremot kör vi ju sedan flera tillbaka med maxad balans på våra ungdjur istället för att plocka fram dyra nya avelsdjur. Inte heller det någon stolt sida att visa upp för den breda allmänheten i samhället.

Då är det trevligt att se den 11-åriga giganten On Track Piraten promenera runt en Gulddivision på Axevalla en lördagskväll.

Vilken profil han är Kool du Caux-sonen. 44 segrar på 143 starter och 17,3 miljoner insprunget. Mäktigt!

Readly Express lägger tävlingsselen på hyllan efter ett eventuellt Elitloppet i slutet av maj. Ett kanske annorlunda beslut. Men sådana beslut inger respekt. Att sluta på topp är få förunnat.

Readly Express har en stamtavla som ingen annan. Meriterna är enorma. Trots det kommer han inte vara den dyraste avelshingsten (svenskstationerade) under denna kommande säsong. Det finns två andra hingstar som tar mer betalt än Readly Express (5000kr+85 000kr)

Kanske en smula märkligt trots allt vill jag tycka, att inte Readly Express kommer vara den dyraste hingsten på marknaden.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

©2019 Travnet