Elitloppet. Hur tog allt egentligen sin början?

Jo, tanken föddes under hösten 1951. Solvalla skulle påföljande år nämligen fira 25-årsjubileum och Stockholms Travsällskap ville naturligtvis fira rejält.

Sällskapet med dess ordförande officeren Henry Kellgren (han innehade för övrigt den eminenta titeln generallöjtnant) skapade därmed ett jubileumslopp vilket skulle avgöras året därpå. Och det sparades inte på krutet; hela 50 000 kronor skulle utgöra den samlade prissumman varav 30 000 tillfalla vinnaren.

För att sätta summan i sitt sammanhang. Svenskt Travderby betalade samma tid 11 000 kronor till sin vinnare; loppet blev med ens inte bara Sveriges högst doterade utan ett av de rikaste i trav-Europa.

Den 14 september 1952 var det så äntligen dags. Inte för Elitloppet rent tekniskt, utanför Solvallas Jubileumslopp. Det är dock det här loppet som vi historiskt sett kommit att betrakta som den första upplagan. Redan till nästa år hade det fått sitt namn Solvallas Internationella Elitlopp och kom då att avgöras sista söndagen i maj. En tradition som alltså levt kvar ända sedan dess.

Men åter till den där sensommardagen 1952. Solvalla hade som sagt haft storslagna planer och ambitioner att till sig locka de bästa från såväl Frankrike och Italien men de stora travnationerna gav det nya loppet nobben. Lyckligtvis fick man kontrakterat en tysk travare av yppersta klass till sitt race och det blev en bidragande orsak till succén.

Permit var namnet. En sjuårig son efter Epilog som för sin tränare och kusk Walter Heitmann nu skulle skänka stjärnglans åt Solvallas blivande flaggskepp. Men Permit var nu inte ensam. Hemma i Sverige fanns ju förstås Frances Bulwark och loppet skulle i främsta hand byggas som en duell de båda stjärnorna emellan.

Till saken hör att det här var det andra mötet mellan Frances Bulwark och Permit. Bara veckorna innan hade nämligen Sören Nordin begett sig till Hamburg för att i Gladiator-Rennen fajtas mot Permit. Nu blev förvisso hemmahästen en för tuff nöt att knäcka för det svenska stoet, men hon slog väl valda delar av Europa-eliten som tvåa.

Det första Elitloppet, eller Solvallas Jubileumslopp då, blev ett revanschmöte mellan de båda kombattanterna. Fast nu var de förstås inte de enda hästarna i loppet. Tja, varför inte kika på startlistan?

1 Olga Pluto – A.J. Siderius
2 Presidenten – Folke Bengtsson
3 Madam B – Jan von Leeuwen J:r
4 Leo Roy – Egon Larsen
5 Iran Scott – Carl A Schoug
6 Magnifik – Tage Stridsberg
7 Leif Protector – Per Ulven
8 Frances Bulwark – Sören Nordin
9 Permit – Walter Heitmann
10 Rollo – Algot Scott

Loppet avgjordes som heatlopp förstås, och över distansen 1600 meter. De tre sistnämnda i startlistan belades med 20 meters tillägg.

Frances Bulwark skulle emellertid inte få sin revansch på tysken, i alla fall inte den här gången. Då svenskan ägnade sig åt en galopp i de första heatet (hon slutade fyra ändå) blev det enkelt för Permit. Men i det andra fick den svenska publiken upp hoppet.

Frances Bulwark hade ett klart grepp om händelserna när man travade ur den sista kurvan men Permit fick sent fritt och den tyske fuxen avslutande virvlande – för att fånga in den tappra svenskan precis före mållinjen.

Och hur såg nu det ut? Kolla här.

Cirka 17 000 personer på Solvalla fick se Permit segra i det som blev Elitloppets första utgåva och det på bländande segertiden 1.17,3 vilket putsade det europeiska rekordet med en tiondel. Samma tid fick för övrigt Frances Bulwark som tvåa och det var i sin tur såklart rekord för ston (hon hade förresten aldrig travat under 1.18 innan det).

Succén var total. Och redan nästa år skulle de båda mötas igen i det första Elitloppet som också bar namnet och kördes ”rätt tid” på året. Fast nu var rollerna ombytta. Frances Bulwark var outstanding 1953. Permit (som vunnit Prix d’Amérique på vintern) och USA-italienske Scotch Thistle, av många ansedd som Europas bäste vid tiden, fick båda se sig besegrade av det svenska stålstoet som segrade i två raka.

Och denna begivenhet kan du njuta av här i en skön gammal film, näsan tio minuter lång. Som bonus: den är i färg.

Så var alltså Elitloppet fött.